FNV

Vertrouwen in goed sociaal plan voor 175 man bij McCain

Voor de 175 werknemers bij McCain in Hoofddorp moet het mogelijk zijn een uitstekend sociaal plan af te spreken om de gevolgen van de sluiting van hun patatfabriek op te vangen.

"Onze ervaringen met deze werkgever zijn goed", zegt vakbondsbestuurder Mariëtte Patijn in een eerste reactie. "McCain verdient veel geld. Het gaat hier puur om winstmaximalisatie. Dus vertrouw ik er op dat we een behoorlijke schadevergoeding, begeleiding van werk naar werk en een stevige opzegtermijn kunnen regelen. Het akkoord bij Avebe - dat bedrijf zit immers ook in aardappelen - met een opzegtermijn van vijftien maanden om rustig ander werk te kunnen vinden, lijkt mij een mooi ijkpunt."

McCain wil de fabriek op 1 juli 2006 sluiten. Een deel van de productie verhuist naar het Zeeuwse Lewedorp waar de productie met één ploeg wordt uitgebreid. Voor de vacatures krijgen werknemers uit Hoofddorp voorrang. McCain heeft ook nog een fabriek in Lelystad.

De centrale ondernemingsraad is om advies gevraagd. McCain zegt de fabriek in Hoofddorp te sluiten wegens onderbezetting. Volgende week voert vakbondsbestuurder Patijn het eerste gesprek met de werkgever over de voorgenomen reorganisatie.