FNV

Ultimatum aan Hema gesteld, actiebereidheid neemt toe

07-10-2005

De Hema moet rekening houden met acties als de directie niet voor zondagnacht om 24.00 uur ingaat op de eisen van FNV Bondgenoten voor een nieuwe cao. Dat staat in een formeel ultimatum van de vakbond. Inmiddels groeit de actiebereidheid ondanks intimidaties en pogingen van de wewrkgever om verdeeldheid te zaaien. Zo wordt in een aantal filialen het dragen van de actiebutton met de tekst Ik wil een cao niet getolereerd. De directie heeft inmiddels in een e-mail bepaald dat dit niet verboden is.

Ook zingt een gerucht rond dat bakkers, chauffeurs en medewerkers bevoordeeld zouden kunnen worden. Van oudsher komen deze groepen gemakkelijker in actie dan het personeel dat in de winkel staat.

De werknemers van de Hema zijn het wachten op een nieuwe cao zat, bleek dinsdag 27 september tijdens een landelijke actievergadering in de Utrechtse Jaarbeurs. Daar kreeg FNV Bondgenoten van zijn leden groen licht om de werkgever een ultimatum te stellen.

"De mensen accepteren het vooral niet dat nieuwe verkoopmedewerkers tegen andere arbeidsvoorwaarden zouden moeten gaan werken", verwoordt vakbondsbestuurder Margreet Jansen de stemming onder haar achterban.

De directie van de Hema wil dat nieuwe collega's minder loon krijgen en langer moeten werken, 38 uur in de week tegenover 35 uur voor de werknemers die al in dienst zijn. "Dat is echt onaanvaardbaar", zegt Jansen. "Mensen vragen zich bovendien hardop af waarom dit dan alleen voor het verkooppersoneel zou moeten gelden."

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de tienduizend werknemers (behalve winkelpersoneel, ook bakkers en chauffeurs) slepen al anderhalf jaar voort. Op 6 september liepen ze vast. Jansen: "We kwamen in een patstelling terecht. Toen hebben we aangekondigd de leden te raadplegen en dat hebben we gedaan. We gaan met de steun van de medewerkers in de rug hard aan de slag om acties voor te bereiden."

Ook in andere winkelketens van Vendex dreigt een hete herfst om verslechteringsvoorstellen te pareren. FNV Bongenoten heeft buttons laten maken met de tekst Ik wil een cao die bijvoorbeeld ook bij de Bijenkorf de gevoelens van de medewerkers weerspiegelen.