FNV KIEM

FNV: Nieuwe jongerenvakbond is steun in rug
Een steun in de rug. Zo noemt FNV-beleidsmedewerker zzp en jongeren Rutger Groot Wassink de oprichting van het Alternatief voor Vakbond (AVV), dat zich op jongeren gaat richten. Groot Wassink is betrokken bij start van het FNV Jongerennetwerk, dat eind november officieel gelanceerd zal worden.

De AVV is opgericht uit onvrede met de gang van zaken binnen de traditionele vakbeweging. Jongeren zouden te weinig stem krijgen. Helemaal mee eens, zegt Groot Wassink. Natuurlijk wordt de besluitvorming hier gedomineerd door grijze mannen. Reden temeer dus om een jongerennetwerk op te richten. Er zijn geen belangenverschillen tussen het AVV en ons. Alleen willen wij wel binnen die structuren van de vakbeweging veranderingen doorvoeren. We hebben zestigduizend leden onder de 25, maar we gaan ons ook sterk maken voor de leden tot 35 jaar.

Groot Wassink vindt het een beetje merkwaardig dat het AVV zich zo sterk op freelancers richt. De FNV heeft zes bonden die zich bezighouden met zelfstandigen, waarvan twee specifiek. Het is dus onzin te stellen dat wij niks voor deze doelgroep doen. Bovendien vraag ik me af voor wie het AVV gaat opkomen. Freelancers, ambtenaren en mensen in het bedrijfsleven, zo schreven ze afgelopen zaterdag in de Volkskrant. Maar hoe zit het met de man in de bouw of de supermarkt? Het FNV Jongerenwerk wil campagne voeren en invloed verwerven op plekken waar jongeren nog te weinig gehoord worden. Eind november start de verkiezing voor een jongerenvoorzitter. Groot Wassink: In 2006 willen we echte, zichtbare invloed op het FNV-beleid. Lees meer.

---