Landstede


Opleiding Trainer-coaches nu ook in Zwolle

Leerlingen die de opleiding Trainer-Coach II willen volgen, hoeven niet langer meer uit te wijken naar het Cios in Arnhem of Heerenveen. Sinds dit schooljaar biedt ook Landstede de opleiding aan. Vier studenten van de
opleiding Sport & Bewegen zijn onlangs begonnen aan de éénjarige cursus.

Tot dusver konden leerlingen de door de KNVB en het ministerie erkende opleiding alleen op het Cios in Heerenveen of Arnhem volgen. De cursus is een verlengde van de driejarige niveau 4 opleiding Sport & Bewegen met als specialisatie trainer-coach.

De opleiding richt zich op studenten die voetbaltraining willen geven op het niveau van hoofdklasse vrouwen, 2de klasse KNVB mannen en junioren tot en met de 2de divisie. Veel aandacht is er voor de ontwikkeling van een speelwijze en de taken die de spelers daar in hebben.

Daarin spelen het coachen van wedstrijden, het geven van training, het begeleiden van voetbalontwikkeling en het begeleiden van het begeleidingsteam een belangrijke rol. Er wordt uitgegaan van de praktijk en niet van de theorie.

Ronald Hoek (19) uit Nunspeet is een van de vier studenten die onlangs met de opleiding is begonnen. De opleiding sluit mooi aan bij mijn hobby, ik voetbal zelf bij FC Zwolle in het eerste.

Het is voor Hoek een uitkomst dat de opleiding nu ook in Zwolle wordt aangeboden. Anders was ik waarschijnlijk naar Arnhem of Heerenveen gegaan, want ik wilde deze opleiding al heel vroeg doen, al vanaf de mavo.

Drie weken geleden begon hij met de nieuwe opleiding en hoewel er vooral vanuit de praktijk gewerkt wordt, moeten de studenten ook de nodige theoretische kennis hebben.

Diezelfde instelling heeft Michel Plender (19) uit Wezep. Waarom ik de opleiding volg? Het lijkt me geweldig om op het veld te staan en op dit moment spreekt de jeugd me het meest aan. De cursus begint pittig, vindt ook Plender.

We krijgen in een keer heel veel stof te verwerken en daarnaast hebben we nog een individuele stage van twintig tot vijfentwintig uur per week. Maar ik ga er altijd met veel plezier naartoe hoor. Je bent de hele dag met sport bezig, mooier kun je het niet hebben.

Meer informatie