Gemeente Vlaardingen


Archeologische fietsroute door Vlaardingen
07 oktober 2005

Wethouder van cultuur Ben van der Velde heeft donderdag 6 oktober een boekje over een archeologische fietsroute in ontvangst genomen. Ook opende hij die middag een nieuwe expositie in de vitrine in de publiekshal van het Stadhuis. Er zijn vondsten te zien die langs de nieuwe fietsroute in de grond zijn aangetroffen door de Vlaardingse archeologen.
Ben van der Velde opent vitrine
Wethouder Van der Velde opent de nieuwe expositie in de vitrine.

Archeologische fietsroute
Vlaardingen heeft een bijzonder rijk verleden. Archeologen hebben daarvan op tal van plaatsen in Vlaardingen de stille getuigen gevonden. Voor de meeste mensen bevindt dat rijke verleden zich echter onzichtbaar onder een dik pakket grond.
Om toch wat van dat rijke verleden terug te zien in het Vlaardingse landschap is er een archeologische route ontwikkeld door de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) in samenwerking met de gemeente Vlaardingen.

TRAP-boekje
Deze fietsroute begint in het oude centrum, gaat door Midden-Delfland en eindigt weer in het oude stadshart. De route maakt onderdeel uit van de landelijke reeks van TRAP-boekjes die door de ROB wordt geproduceerd. TRAP staat voor Toeristisch Recreatief Archeologisch Project.

Het boekje vertelt de bewoningsgeschiedenis van Vlaardingen en geeft informatie over routepunten waar in het verleden archeologische ontdekkingen zijn gedaan. Dit is geschreven door archeologisch publicist Evert van Ginkel en de Vlaardingse stadsarcheoloog Tim de Ridder. De route is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Zuid-Holland.

Vitrine
De vondsten die worden getoond in de vitrine in het Stadhuis geven een dwarsdoorsnede van het Vlaardings verleden.
Intrigerend zijn bijvoorbeeld de resten van een man die in 1990 door spelende kinderen zijn gevonden bij de aanleg van de Krabbeplas. Was het een slachtoffer van moord? De politie heeft de resten verzameld. Die kwam er al snel achter dat de man meer dan twintig jaar geleden overleed, waarmee een eventuele strafzaak verjaard zou zijn.

Archeologen ontdekten dat de man ongeveer 3350 jaar geleden moet zijn gestorven. In Vlaardingen was toen sprake van een moerasachtig landschap dat bestond uit een elzenbroekbosje, meren en rietvelden. Daar was bewoning niet mogelijk. Wat deed die man in het moeras? Waar kwam hij vandaan? Archeologen vermoeden dat hij misschien uit het kustgebied afkomstig was en hier op jacht is geweest.

Behalve deze stoffelijke resten, worden in de vitrine nog meer vondsten getoond die iets vertellen over het Vlaardingse verleden langs de archeologische fietsroute.

Info
De fietsroute is verkrijgbaar bij de VVV/ANWB Vlaardingen. De vitrine bij de publieksbalie in het Gemeentehuis, Westnieuwland, kan dagelijks tijdens kantooruren bezichtigd worden.