Gemeente Rotterdam

Het werkbezoek op 7 oktober stond in het teken van Wonen, met speciale aandacht voor handhaving bouw- en woningtoezicht. Wethouder Lucas Bolsius liep 's ochtends mee met twee controle acties naar aanleiding van een melding van hennepkwekerijen in Delfshaven. Aan het begin van de middag waren vier hennepkwekerijen met een totale oppervlakte van 40 m2 opgerold. Deze oogst heeft een straatwaarde van 100.000,-

In Delfshaven zijn vier adressen waarvoor de Officier van Justitie een 'machtiging tot binnentreden' heeft afgegeven. Het eerste pand aan de Hogenbanweg is een garagebox, waar de wietlucht al op straat te ruiken is. De slotenspecialist heeft tien minuten werk om de garagedeur open te breken. Politieagenten treden vervolgens als eersten naar binnen om te kijken of het veilig is en om eventuele aanwezige verdachten te arresteren. De garage staat vol oogstrijpe wietplanten. Energiebedrijf Eneco controleert de electrische installaties, Roteb ontmantelt de kwekerijen.

Keurige mensen
Het tweede pand is een bovenwoning aan de Schiedamseweg. Hier heeft de slotenspecialist meer moeite om de gebarricadeerde deur op te maken. Er moet een slijpschijf aan te pas komen. Een buurman komt kijken wat er aan de hand is. Hij denkt dat er een vergissing in het spel is. "Dat bestaat niet, een hennepkwekerij in dit huis. Zulke keurige mensen, jehova-getuigen" denkt hij. Toch vindt de politie in dit huis een hennepkwekerij van 3 x 4 meter.

Vervolgtraject
Na ontmanteling van een kwekerij gaan politie en Woningtoezicht van de dienst Stedebouw & Volkshuisvesting (dS+V) verder met juridisch onderzoek. De dS+V verhaalt de kosten van de ontmanteling op de hennepkweker. De zaak wordt ook gemeld bij de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zodat een eventuele uitkering stopgezet kan worden. Als de gemeente kan bewijzen hoeveel oogsten er zijn geweest, kan de uitkering teruggevorderd worden. Dit gaat om flinke bedragen; één vierkante meter oogst levert 2500,- op, gemiddeld zijn er vijf oogsten per jaar.

De melding van een hennepkwekerij komt binnen bij de politie, interventieteams, Eneco of de brandweer. Tips uit de buurt en klachten over stank ('wietlucht') zijn een aanleiding om verder onderzoek te doen. Met infraroodcamera's is de warmte van de kwekerij te registreren vanaf de straat of vanuit de lucht. De Eneco kan een indicatie hebben over hoog stroomverbruik.

Controle acties
Burgemeester Opstelten liep met Bouw- en Woningtoezicht door de Zaagmolenstraat. Zij controleerden panden op brandgevaarlijke situaties. Wethouder Leonard Geluk kreeg een goed beeld van de gevolgen van illegale kamerverhuur en overbewoning bij een controle actie in Kralingen-Crooswijk en Delfshaven.
Wethouder Marco Pastors inspecteerde met een hoogwerker de bouwkundige staat van panden in Carnisse. Als er gevaarlijke situaties geconstateerd worden tijdens zo'n inspectie (loszittend beton of dakgoten) wordt de eigenaar geïnformeerd en direct ingegrepen.

Werkbezoeken
Een ander programmapunt was een ontvangst in 'de Coopvaart', een woontoren van 30 verdiepingen in aanbouw aan de Blaak. Burgemeester en vier wethouders zagen in de praktijk hoe inspecteurs van Bouwtoezicht de (brand)veiligheid, constructies, bouwplaats en omgeving controleren.
Het college van B en W legt werkbezoeken af om in de praktijk geïnformeerd te worden over de voortgang van de collegeprioriteiten. De collegeleden nemen kennis van resultaten en knelpunten en houden op die manier voeling met wat er leeft in de stad.

Bron: Bestuursdienst, 07-10-2005