Gemeente Leeuwarden



* Visie Nieuw Fries Museum okt. 2005
De visie van het (Nieuw) Fries Museum

Bron: Fries Museum (07-10-2005)
Het Fries Museum heeft een visie gemaakt ten aanzien van een nieuw Fries Museum op het Zaailand te Leeuwarden .
* Het Nieuw Fries Museum toont de hoogtepunten van kunst, cultuur en geschiedenis in Friesland. Daarnaast is het museum het belangrijkste podium van moderne en hedendaagse kunst in Noord-Nederland. Avontuurlijke en verrassende ontmoetingen vinden plaats tussen oude en nieuwe kunst, tussen traditie en vernieuwing, tussen toen en nu.

* Het Nieuw Fries Museum op het Zaailand is het museum van en voor de Friezen, en voor iedereen die Fryslân een warm hart toedraagt. Een publieksvriendelijk en laagdrempelig museum met 35 fraaie museumzalen in combinatie met uitstekende publieksfaciliteiten.
* Het Nieuw Fries Museum wil optimaal gebruik maken van de centrale ligging in de stad, vlakbij het station, middenin het winkelcentrum en met een nieuwe parkeergarage onder het museum. Vanuit de parkeergarage komt de bezoeker straks direct in de museumhal. Daarmee vervult het museum tevens de rol van stadshal van Leeuwarden.

* Het museum is de Friese ontmoetingsplek bij uitstek waar heden en verleden hand in hand gaan. Het vormt het levendige culturele platform van de provincie Fryslân, in het hart van de hoofdstad Leeuwarden.

Het Fries Museum heeft in verschillende documenten en notities zijn boodschap over het Nieuw Fries Museum naar buiten gebracht. Eerder verscheen een nota `Een nieuw Fries Museum' (april 2003) en in de twee edities van het magazine GRUTSK werd uitgebreid ingegaan op een nieuw Fries Museum. Deze documenten zijn te downloaden via de website van het Fries Museum (www.friesmuseum.nl).