Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Symposium "Stadsparken en hun veranderende gebruikspatronen"

Is het stadspark nog van deze tijd????

Vrijdag 7 oktober, 14.00 - 17.00 uur, Tuinarchitectuurpark Makeblijde

Aanleiding en doel
Utrecht is bezig met het opknappen en opwaarderen van een aantal stadspaken. Houten gaat de komende jaren werken aan een nieuw recreatiepak. De middag staat in het teken van zelfonderzoek naar de noodzaak van stadspaken, naar gebruik en onderhoud van de "groene longen" van de stad. De kernvraag is: Is het concept stadspark nog van deze tijd? De sprekers zullen in gaan op de veranderingen in de samenleving en daaraan verbonden veranderingen in de gebruikspatronen van stadsparken. Het onderwerp wordt aan de hand van de drie formats "stadspark in verdichte stad" (Utrecht), "park in stadsuitbreiding" (Leidsche Rijn) en "park in randgemeente" (Houten) bekeken.

Gedurende de discussie wordt een poging ondernomen duidelijk te krijgen of de ontwerpers en bestuurders van stedelijk groen dezelfde doelen hebben als de gebruikers. En welke doelen dat dan zijn.

Sprekers
Inleiding Theo Beckers, emeritus hoogleraar vrijetijdswetenschappen Universiteit Tilburg Spreekt over het concept "park" en de maatschappelijke veranderingen die tot nieuwe wensen voor openbaar groen leiden.
1e spreker Edzo Bindels, ontwerper, West 8 landschapsarchitecten Belicht aan de hand van het voorbeeld Leidsche Rijn Park het oogpunt van de ontwerper.
2e spreker Marjan Guitink-van Diem, senior procesmanager Dienst Stadsbeheer gemeente Utrecht Vertelt over de proceskant van het opknappen/onderhouden van parken, over samenwerking en wisselwerking met de wijken, over de huidige problematiek van veiligheid versus sfeer.
3e spreker Frank de Josselin de Jong, landschapsarchitect, onderzoeker Analyseert de parkstad Houten en het gebruik van de openbare en groene ruimte. Dagvoorzitter Paul Roncken, landschapsarchitect, docent WUR

Het symposium is de afsluiting van de stadsparkencyclus "Meer dan groen- nieuwe eisen aan stadsparken", die in 2005 door de Architectuurcentra Makeblijde (Houten) en Aorta (Utrecht) is georganiseerd.

Doelgroep Vormgevers, bestuurders en gebruikers
Plaats Tuinarchitectuurpark Makeblijde, Oud Wulfseweg 3, Houten Parkeren Randhoeve 2

Aanmeldingen
Architectuurcentrum Makeblijde, Houten, 030 6365272, park@makeblijde.nl

Prijs Euro 12,50 inclusief een drankje
Euro 5,00 voor bewoners en studenten

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tuinarchitectuurpark Makeblijde, Jutta Hinterleitner, coördinator architectuurcentrum, tel 030-6365272, e-mail park@makeblijde.nl


---- --