Verbond van Verzekeraars

Eerste Kamer kritisch op WIA

De Eerste Kamer is op een aantal punten zeer kritisch op de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Dat kan worden opgemaakt uit de schriftelijke inbreng die de fracties ter voorbereiding op de Eerste-Kamerbehandeling hebben ingediend. Met name het CDA worstelt met de vraag wat de toegevoegde waarde is van het wetsvoorstel. Bovendien willen de christen-democraten dat minister De Geus helder en onweerlegbaar toezegt dat de private uitvoering van de WGA in 2007 een feit zal zijn.

De Tweede Kamer heeft eind juni ingestemd met de WIA, die op 1 januari 2006 in werking moet treden als vervanger van de WAO. De Eerste Kamer is dit najaar aan zet. De verwachting is niet dat het wetsvoorstel sneuvelt tijdens de Eerste-Kamerbehandeling, maar de fracties zijn wel kritisch. Zo heeft het CDA met ambivalente gevoelens kennisgenomen van het wetsvoorstel. De fractie wil met name zekerheid over de Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). Volgens het CDA biedt een private uitvoering de beste garantie voor een succesvolle reïntegratie, maar die is nu nog op zn minst één jaar uit zicht, omdat pas vanaf 2007 een gelijk speelveld tussen UWV en verzekeraars kan worden gerealiseerd. De fractie wil van De Geus een harde toezegging dat private uitvoering dan ook echt mogelijk zal zijn.

Complex

Een groot aantal fracties (CDA, PvdA, GroenLinks, D66 en de Onafhankelijke Senaatsfractie) toont zich bovendien uiterst kritisch over de complexiteit en uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel. D66 en OSF vragen zich af of het verstandig is deze ingrijpende verandering nu te willen doorvoeren.

Aparte beroepsziektenregeling

Verder hebben bijna alle partijen vragen over de toetsing van het wetsvoorstel aan het internationale ILO-verdrag. In dit verdrag staan minimumeisen voor een uitkering voor mensen die op grond van hun beroep (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn geworden. De VVD vraagt zich in dit verband af of een aparte regeling voor beroepsziekten geen betere oplossing is, ook omdat veel andere Europese landen zon regeling hebben.

Standpunt Verbond

Het Verbond heeft de afgelopen maanden regelmatig gehamerd op de problemen bij het creëren van een gelijk speelveld tussen UWV en verzekeraars en is blij dat deze punten ook door een aantal Kamerfracties zijn ingebracht. Ook heeft het Verbond zich altijd voorstander getoond van een directe verzekering voor beroepsrisicos. In die zin zijn verzekeraars benieuwd naar de uitkomsten van de ILO-toetsing.

Verzekerd!, oktober 2005