Kamer van Koophandel Zuid-Limburg

Persbericht

Maastricht, 7 oktober 2005

Collectief winkelverbod nu ook in Zuid-Limburg

Om voor winkeliers en consumenten een aangenaam en veilig werk- en verblijfsklimaat te creëren, kan een collectief winkelverbod als effectief wapen worden ingezet. Dit houdt in dat iemand die tweemaal binnen een jaar de huisregels van deelnemende winkels overtreedt, voor 12 maanden de toegang tot alle deelnemende winkels in een bepaald gebied ontzegd wordt.

Door afspraken die het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) Zuid-Limburg onlangs met het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht gemaakt hebben, is helderder hoe een collectief winkelverbod kan worden ingevoerd door groepen winkeliers in Zuid-Limburg.

Inmiddels zijn door HBD, MKB-Limburg en het RPC Zuid-Limburg een aantal acties uitgevoerd om winkeliers te wijzen op de voordelen van een collectief winkelverbod. Zo hebben voornoemde partijen voor alle Zuid-Limburgse winkeliersverenigingen een informatieavond gehouden, nemen HBD en MKB-Limburg het collectief winkelverbod mee als effectieve maatregel in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen voor Winkelgebieden en biedt het RPC Zuid-Limburg alle benodigde informatie gebundeld aan via haar website www.kvk.nl/winkelverbod. MKB-Limburg en HBD zullen in hun vele contacten met winkeliers(verenigingen) wijzen op het belang van een collectief winkelverbod bij het voorkomen en structureel terugdringen van winkelcriminaliteit.

Als gevolg van de gemaakte afspraken:
. bestaat er bij winkeliers(verenigingen) duidelijkheid welke eisen het OM aan een collectief winkelverbod stelt; . kunnen alle parketsecretarissen en Officieren van Justitie bij het OM Maastricht uniforme regels hanteren voor geheel Zuid-Limburg, waardoor plegers van strafbare feiten in gelijke gevallen ook op een gelijke wijze worden behandeld; . kan het OM zaken sneller en efficiënter afhandelen; . gelden ook voor de Regiopolitie Limburg-Zuid uniforme regels hoe op te treden bij overtreding van het collectief winkelverbod.

Hoewel een collectief winkelverbod al langer succesvol wordt toegepast in diverse Nederlandse steden, is het de eerste keer in ons land dat op arrondissementsniveau met het OM hierover afspraken worden gemaakt.

De zes randvoorwaarden die het OM in Zuid-Limburg hanteert voor collectieve winkelverboden zijn - evenals alle benodigde overige informatie - voor winkeliers te downloaden via de website van het RPC Zuid-Limburg: www.kvk.nl/winkelverbod.

Einde persbericht

Kamer van Koophandel Zuid-Limburg