Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 288 SJT
Datum: 7 oktober 2005

Frysk Miljeuplan vastgesteld door GS

Het college van Gedeputeerde Staten heeft het Frysk Miljeuplan 2006 - 2009 vastgesteld. Het plan, dat van april tot en met juli ter inzage heeft gelegen, is ten opzichte van het ontwerp Miljeuplan op enkele punten gewijzigd naar aanleiding van inspraakreacties. Alle reacties zijn vastgelegd en beantwoord in de Reactienota, die ook door het college is vastgesteld. Het definitieve Miljeuplan wordt nu, inclusief een begroting met een omvang van E 5.065.000,- voor besluitvorming voorgelegd aan Provinciale Staten.

In februari 2005 stelde het college het ontwerp Frysk Miljeuplan vast. In de inspraakperiode (13 april t/m 6 juli) die daarop volgde, zijn er een zevental bijeenkomst georganiseerd voor belanghebbenden en belangstellenden. Naast de vele mondelinge reacties heeft de inspraakperiode 20 schriftelijke reacties opgeleverd. Alle reacties zijn verwerkt en beantwoord en dat heeft in een aantal gevallen geleid tot wijzigingen in de tekst van het ontwerp Miljeuplan. De belangrijkste wijzigingen betreffen:

. Het verhogen van de ambities op het hoofdstuk Klimaat: één van de belangrijkste opmerkingen uit de inspraak is dat de ambities in dit hoofdstuk naar boven bijgesteld moeten worden. Ook het bijbehorende budget wordt verhoogd; naar E 500.000,-. . Het verlagen van het budget Milieukwaliteit landelijk gebied: deze wijziging heeft vooral te maken met het afbouwen van het ROM-project in 2008 en 2009. Het budget voor het ROM-project wordt daarom verlaagd van E 1,25 miljoen naar E 1 miljoen. . Verlenging van het Actieprogramma Duurzaam Ondernemen voor de periode 2005 - 2009, inclusief de bijbehorende subsidieverordening. . De passage waarin de provincie een absoluut verbod opgenomen heeft voor de ondergrondse opslag van (radio)actief afval is op advies van de PKKB genuanceerd. Een absoluut verbod blijkt als zodanig niet mogelijk, overeind blijft wel dat de provincie niet mee zal werken aan ondergrondse opslag van (radio)actief afval. In Den Haag loopt nog de discussie over de wijziging van de Mijnwet. . De provincie moet de Vogel- en Habitatrichtlijngebieden en de Natuurbeschermingsgebieden aanwijzen als stiltegebieden. In de Provinciale milieuverordening worden vervolgens de uitzonderingsgebieden in de stiltegebieden vastgelegd. Op aandringen van de Waddeneilanden zijn deze uitzonderingsgebieden nu al in het Miljeuplan aangegeven. Doel van de wijziging is te voorkomen dat strandpaviljoens, culturele festiviteiten en strandactiviteiten door regelgeving onmogelijk zouden worden. Gedeputeerde Baas, portefeuillehouder Milieu, is blij dat het Miljeuplan is vastgesteld: "Er ligt een ambitieus maar realistisch plan op tafel. Een plan dat past bij deze tijd, en een plan dat past bij deze provincie. Wij gaan voor een schoon, gezond en veilig Fryslân en dat willen we samen doen met onze inwoners, de maatschappelijke organisaties en de gemeenten. Het plan ligt er, en er komt budget beschikbaar voor tal van projecten. De schouders kunnen er wat mij betreft onder gezet worden."


---- --