Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 293 DB
Datum: 7 oktober 2005

Project 'aanpak rioleringsproblematiek Fryslân' afgesloten

Het Bestuurlijk Overleg Rioleringen Fryslân (BOR-F) is donderdag 6 oktober afgesloten met een bijeenkomst in PostPlaza te Leeuwarden. Het BOR-F bewaakte de uitvoering van het convenant 'aanpak rioleringsproblematiek Fryslân 1998 - 2004'. De provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân nodigden de Friese gemeenten en waterbedrijf Vitens uit om stil te staan bij wat er bereikt is. De toekomstige aanpak van de rioleringsproblematiek, die onderdeel uitmaakt van de gehele waterkwaliteit, wordt voortaan besproken in het Provinciaal Bestuurlijk Overleg Water (PBOW), voorheen Advysgroep Wetter.

Wetterskip Fryslân gaf 6 oktober uitleg over de toekomstige gebiedsgerichte aanpak in samenwerking tussen waterschap en gemeenten. Dit beleid streeft naar de aanleg van riolering en/of gecertificeerde IBA's (Individuele Behandeling Afvalwater/minizuivering) bij huishoudelijke lozingen in de hoger gelegen en minder waterrijke vrij afstromende gebieden. Hier stroomt het water op een natuurlijke manier weg. Door deze aanpak zal het huishoudelijke afvalwater in deze gebieden vergaand gezuiverd zijn voordat het op het oppervlaktewater wordt geloosd. De Friese huishoudens in het buitengebied die niet zijn aangesloten op de riolering worden hierover in de loop van 2005 en 2006 nader geïnformeerd.

De afspraken die in het BOR-F convenant gemaakt zijn, zijn voor het grootste deel gehaald, zo blijkt uit jaarlijks uitgevoerde evaluaties. De rioleringsproblematiek wordt één van de onderwerpen waarover in het PBOW afstemming plaats zal vinden. In dit overleg komen alle wateronderwerpen aan de orde zodat kwantiteits- en kwaliteitsaspecten geïntegreerd kunnen worden.

Behaalde resultaten
Alle 31 gemeenten hebben een gemeentelijk rioleringsplan opgesteld en een volledige inventarisatie uitgevoerd van percelen zonder aansluiting op het riool. 15 gemeenten waren in 2004 zo ver dat de vuiluitstoot op het oppervlaktewater via het rioleringsstelsel met 50% was verminderd. In 2005 en 2006 wordt deze afname bij de andere gemeenten gerealiseerd. Er waren 72 risicovolle overstorten geconstateerd, die allemaal zijn gesaneerd. Voor 11 daarvan wordt de tijdelijke oplossing omgezet in een structurele aanpassing.

Aandachtspunten voor het komende jaar blijven de riooloverstorten, de lozingen in het buitengebied en het rioleren van nog enkele percelen binnen de bebouwde kom.


---- --