PZO: oprichting Alternatief voor Vakbond belangrijk signaal

Pzo

PERSBERICHT

PZO: oprichting Alternatief voor Vakbond belangrijk signaal

Den Haag, 7 oktober 2005 - De Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) ziet in de recente oprichting van de nieuwe vakbond 'Alternatief voor Vakbond' een belangrijk signaal dat de maatschappij onvoldoende is ingericht op veranderende arbeidsverhoudingen. Ook PZO - die de belangen van ruim 10.000 zelfstandigen in verschillende sectoren vertegenwoordigt - werd drie jaar geleden opgericht, omdat bestaande werkgevers- en werknemersorganisaties de specifieke belangen van zelfstandigen (zzp'ers, dga's, freelancers, etc.) onvoldoende kunnen of willen behartigen.

Volgens PZO worden wetten en regels nog te vaak bewust of onbewust opgehangen aan de gedachte dat de wereld slechts uit werkgevers en werknemers bestaat. Dit leidt niet alleen tot de - de ongetwijfelde
niet-bedoelde - miskenning van de grote groep zelfstandigen (zzp'ers, dga's, freelancers, etc), maar ook tot vaak kwalitatief slechte wetgeving. De voorbeelden van wetten en regels waarin de uitwerking op zelfstandigen onvoldoende zijn doordacht zijn legio: de zorgverzekeringswet, de wet kinderopvang, de ondoordachte invoering én afschaffing van de WAZ, het niet-openstellen van de levensloopregeling voor zelfstandigen, de reprorechtvergoeding, etc.

PZO pleit daarom voor een snelle afbraak van de klassieke tweedeling in werkgevers en werknemers en voor een snelle opbouw snelle opbouw van een systeem dat uitgaat van moderne, geëmancipeerde arbeidsrelaties.

PZO is de onafhankelijke koepelorganisatie van zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers). Via branche- en beroepsorganisaties zijn bij PZO ruim 10.000 zzp'ers aangesloten. Het gaat daarbij onder andere om interim-managers, organisatie-adviseurs, filmmakers, thuiszorgers, interimmachinisten, ict-specialisten, arbeidsdeskundigen, loopbaan-adviseurs, eigen rijders en klusbedrijven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)
mr. Roel Masselink, secretaris

070-3490375 of 06-52454979
masselink@pzo.nl