GGZ Nederland

BNN-programma 'Spuiten of slikken' onverantwoord

De Nederlandse verslavingszorginstellingen zetten grote vraagtekens bij het nieuwe televisieprogramma 'Spuiten of slikken' van jongerenomroep BNN. Tijdens dit programma, dat op 10 oktober start, zal een van de presentatoren in de uitzending onder meer de harddrugs LSD, heroïne en opium gebruiken. Met het argument 'een zo realistisch mogelijk beeld' te willen geven van het gebruik en de effecten van verslavende middelen geeft de omroep een volkomen verkeerd signaal af.

Zelfs al hebben de programmamakers van BNN de bedoeling een genuanceerde boodschap af te geven over de gevaren van alcohol en drugs, de kans is groot dat zij het tegenovergestelde bereiken. Het feit dat de presentator van een populaire jongerenomroep op televisie verslavende middelen gebruikt, wekt op zijn minst de indruk dat dit soort experimenten volkomen normaal is. De impliciete boodschap is, dat jongeren die 'erbij willen horen' vanzelfsprekend experimenteren met harddrugs.

Experimenterende presentatoren verspreiden de boodschap dat het besluit om wel of niet te experimenteren voor jongeren niet bestaat: experimenteren is een onderdeel van de jeugdcultuur en of je dat wel of niet doet, daar hoef je als jongere niet over na te denken. Dat is het tegengestelde van de boodschap die de Nederlandse verslavingszorg - bij voorbeeld in de voorlichtingsprogramma's 'Gezonde Scholen' - onder jongeren wil verspreiden. Namelijk: denk na, maak bewust je eigen keuzes en vooral: wéét wat je doet en welke risico's daaraan kleven.

Noot voor de redactie,