Ingezonden persbericht


TOSHIBA TEC Europa loopt voorop op het gebied van EU regelgeving voor afvalbeheer

'Monozukuri' principes flinke stimulans voor Europese campagne ter bescherming van het milieu

Amersfoort, 7 oktober 2005 - TOSHIBA TEC, toonaangevend leverancier van informatiesystemen voor retail en industrie, is een van de eersten binnen de Nederlandse industrie die volledig voldoet aan de nieuwe EU regelgeving voor afvalbeheer van elektrische en elektronische apparatuur - Waste management of Electrical an Electronic Equipment (WEEE). Nederland is leidend wat betreft WEEE-zaken omdat de Europese wetgevers de Nederlandse wet hebben geadopteerd als hun wettelijk voorkeursplatform.

De Europese Unie (EU) neemt maatregelen om de productie van elektrisch en elektronisch afval te verminderen en hergebruik en recycling te stimuleren. Om hergebruik en/of vernietiging van afval van apparaten en de bescherming van de menselijke gezondheid te bevorderen, neemt de EU ook maatregelen die het gebruik van gevaarlijke componenten in dit soort apparatuur beperken. De EU regelgeving ten aanzien van WEEE voor de inname van B2B apparatuur is van kracht sinds 13 augustus 2005.

Toshiba TEC heeft een reeds lang bestaand standaard beleid van pro-actieve maatregelen die het gebruik van schadelijke en gevaarlijke producten tot een minimum beperken. Toshiba TEC publiceert sinds 2000 jaarlijks een 'Sustainability Report' over zijn wereldwijde doelstellingen en prestaties op het gebied van milieubeleid. Afval is daadwerkelijk een belangrijk issue in onze maatschappij geworden. Een oplossing voor het probleem vraagt gezamenlijke acties van fabrikanten, distributeurs en uiteindelijk van de eindgebruikers.

Aangezien Toshiba TEC apparatuur terugneemt van business klanten is het bedrijf een van de eersten binnen Europa dat voldoet aan WEEE regelgeving, aldus de nationale handelsorganisatie ICT Office in Nederland, lid van het Europese EICTA. Toshiba startte in 2004 met de implementatie van de WEEE EU regelgeving. "Het bedrijf vervult zijn wettelijke WEEE verplichtingen in Nederland lang voor haar belangrijkste concurrenten. Japanse bedrijven zijn ware pioniers in het geven van het goede voorbeeld ten aanzien van professioneel afval management", stelt Dr. Annetje Huizinga, Directeur ICT Office. 'Monozukuri'
Het Monozukuri (vijf commitments) beleid van het Toshiba TEC Management is gebaseerd op de sterke overtuiging om producten te creëren met trots en passie zonder de consument uit het oog te verliezen. De producten van het bedrijf staan bekend om hun duurzaamheid.

"Wij spannen ons continu in om milieubewuste producten te ontwikkelen bedoeld om de impact op de natuur te beperken gedurende de hele levenscyclus", aldus Manabu Niwase, Director Product & Marketing, Toshiba TEC Europa. "Het terugbrengen van de omvang en het gewicht van een product draagt bij in verbeterde prestatie van het product en vermindert bijvoorbeeld energieverbruik. Tegelijkertijd hebben we hard gewerkt om gevaarlijke stoffen uit onze producten te verwijderen. Vanaf 1 juli 2006 zullen lood, kwik, cadmium en chroom 6 niet meer in onze nieuwe producten worden waargenomen en zullen we niet langer gebruikmaken van de gehalogeneerde vlamvertragers in de polymeren zoals opgelegd in de RoHS norm. Dit alles is onderdeel van ons wereldwijde programma om de veiligheid en gezondheid van mensen te garanderen." Verwerking
Toshiba TEC is een samenwerking aangegaan met SIMS-Mirec, een internationaal recycling bedrijf om hun WEEE-verplichtingen na te komen. Harrie van Gogh, Business Development Manager SIMS-Mirec Benelux: "Iedere maand halen we box pallets met elektrisch en elektronisch afval op bij Toshiba TEC in Amersfoort en verwerken het in onze fabriek in Eindhoven. Toshiba TEC bewijst hiermee zijn sterke overtuiging ten aanzien van de bescherming van het milieu."

Over TOSHIBA TEC
TOSHIBA TEC Europe is een toonaangevende producent van informatiesystemen voor de retail en de industrie. Haar productontwikkeling is erop gericht te anticiperen en in te spelen op potentiële behoeften van klanten. Dat resulteert in producten die de eindgebruiker een grote toegevoegde waarde opleveren.

TOSHIBA TEC Europe is leverancier van totaaloplossingen: van consulting en systeemontwerp tot systeeminstallatie, bediening en onderhoud van point-of-salesytemen (POS), kassa's, weegschalen, barcodeprinters, randapparatuur en software-informatiesystemen.

TOSHIBA TEC Corporation heeft een wereldwijde omzet van 355 miljard yen en telt 58 kantoren die samen meer dan 13 000 mensen tewerk stellen. TOSHIBA Corporation is de meerderheidsaandeelhouder van TOSHIBA TEC, en biedt het de ondersteuning van een toonaangevende wereldwijde organisatie met een sterke aanwezigheid in vier continenten.