Gemeente Utrecht


Gemeenteraad
Griffie
Persbericht

LEVENDIG BEGROTINGSDEBAT IN UTRECHTSE GEMEENTERAAD

Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 in zicht vonden gisteren voor de laatste keer in de huidige raad de algemene beschouwingen over de begroting plaats. Het begrotingsvoorstel van het college is gericht op de afronding van het collegeprogramma 'Utrecht in uitvoering' met o.a. de speerpunten lastenverlichting, een stijging van de afvalstoffenheffing, inhalen van achterstallig onderhoud in de openbare ruimte en de sociale infrastructuur en besparingen die gerealiseerd worden door de gemeentelijke organisatieontwikkelingen 2010. De beschikbare incidentele financiële ruimte wordt aangewend voor het oplossen van enkele hardnekkige knelpunten waaronder de veiligheidsregio, stedelijke vernieuwing, terreurbestrijding, speeltuinen, Randstadspoor, aanpak criminele jongeren en enkele culturele instellingen.

Het raadsdebat over het begrotingsvoorstel van het college concentreerde zich met name op het wegwerken van achterstallig onderhoud in de openbare ruimte, het opknappen van de stadsparken, verbetering van veiligheid, onderwijs, wonen, gevolgen van de afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerende zaak belasting (OZB), verkeer en milieu, integratie en bewonersparticipatie.

Een meerderheid van de gemeenteraad liet weten op hoofdlijnen de begroting 2006 te zullen steunen.
Voor de verschillende uitgebreide bijdragen van de fracties wordt verwezen naar de websites van de politieke partijen.

Tijdens de raadsvergadering werd tevens uitvoerig gediscussieerd over een door het CDA ingediende motie omtrent het niet toekennen van vier extra koopzondagen voor winkeliers van de woonboulevard in de periode 30 oktober 2005 tot het einde van dit jaar. Het CDA vindt het onacceptabel om tegen de uitslag van het referendum over de koopzondagen in, toestemming te verlenen aan winkeliers van de woonboulevard voor openstelling op koopzondagen. Het CDA kreeg steun van alle andere partijen, met uitzondering van de VVD en de PvdA. Volgens de VVD en de PvdA past het reeds genomen collegebesluit binnen de bestaande verordening en valt het gebied van de woonboulevard buiten het gebied waarover het referendum ging. De motie werd aangenomen met 26 stemmen vóór en 11 tegen (VVD en PvdA).

Daarnaast heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen over toetsing van de Bilaterale Ontwikkelovereenkomsten die de gemeente met Hoog Catharijne, NS Vastgoed en Jaarbeurs wil aangaan inzake het Stationsgebied. De raad besloot de ontwikkelovereenkomsten juridisch te laten toetsen door een onafhankelijke deskundige, alvorens de behandeling in de commissie en de raad plaats vindt.

Het debat betrof de eerste algemene beschouwing van de gemeenteraad over de Programmabegroting 2006. Op dinsdag 11 oktober om 14.00 uur is er voor de inwoners van Utrecht een hoorzitting georganiseerd, waarin men kan reageren op de begrotingsvoorstellen ten overstaan van de raadscommissies. In de week van 24 tot en met 27 oktober zal er in de vier raadscommissies verder worden gedebatteerd. De gemeenteraad besluit op donderdag 10 november 2005 in het slotdebat over de begroting 2006.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Griffie van de gemeenteraad, telefoon 030-2861069 of e-mail: griffie.gemeenteraad@utrecht.nl

Utrecht, 7 oktober 2005

|                                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 16 16                  |
|                                  |Fax: (030) 286 15 18                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

---- --