Gemeente Bronckhorst
---


Resultaten enquête routewijziging buslijn 51 Hengelo/Keijenborg bekend

Op de oproep van de gemeente aan inwoners van Hengelo en Keijenborg en gebruikers van buslijn 51 om hun mening te geven over de mogelijke routewijziging van de lijn in beide dorpen omdat de provincie deze wil opwaarderen tot Snelnet, zijn ruim 210 reacties binnengekomen. Op de gemeentepagina in huis aan huisblad Contact, alsmede op de website van de gemeente stond hiervoor een enquête. Inmiddels heeft de gemeente de resultaten geïnventariseerd. De uitkomsten vindt u in de meegestuurde bijlage. Met de resultaten gaat de gemeente overleg voeren met de provincie, die over de busverbinding gaat, en Syntus, de vervoerder.

De aanleiding voor de enquête was dat de aansluitingen van de bus op de treinstations Doetinchem en Vorden onder tijdsdruk staan. Syntus kan slechts met grote moeite op tijd op de stations zijn. Omdat het verkeer blijft groeien, komt het moment dat de aansluitingen niet meer gehaald worden. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk de busroute in te korten waardoor de rijtijd afneemt. Dit komt de snelheid en de betrouwbaarheid van lijn 51 ten goede en legt een basis voor de toekomst. Het voortbestaan van een Snelnetverbinding is beter gewaarborgd dan van een Regionetlijn, wat de huidige verbinding is. Buslijn 51 is een succesvolle verbinding. Vooral vanuit Hengelo en Keijenborg wordt veel gebruik gemaakt van de lijn. Om de route in Hengelo en Keijenborg in te korten zijn twee mogelijkheden aangegeven. De bus in Keijenborg laten lopen via de Rondweg N316 - Hengelosestraat - Kroezerijweg (halte ter hoogte van de kruising Hengelosestraat - Kroezerijweg) - Kruisbergseweg N316. Voor Hengelo is het een mogelijkheid de bus niet meer door het centrum te laten lopen maar via de rondweg. De route zou dan gaan via de Rondweg N316 (halte rotonde Hummeloseweg - halte ter hoogte van de Kervelseweg) - Vordenseweg N316. De Regiotaxi is een hoogwaardig openbaar vervoer alternatief die het wegvallen van de bus op delen van de huidige route kan opvangen.

Het college heeft in gesprekken met de provincie en Syntus wel aangegeven de voorkeur te geven aan de route door Hengelo, in overeenstemming met de bestaande route. De provincie wil hier echter alleen aan mee werken als de maximumsnelheid op de Banninkstraat en Vordenseweg van 30 naar 50 km/u verhoogd wordt en voorrang op deze wegen wordt ingesteld.

Het overleg van de gemeente met de provincie en Syntus over de resultaten en het wel of niet wijzigen van de route vindt op korte termijn plaats. Inwoners worden op de hoogte gehouden van de voortgang onder ander via de gemeentepagina en de website van de gemeente.

Verschillende inwoners en betrokken organisaties hebben ook zonder de enquête uitgebreid in te vullen opmerkingen gemaakt. Ook deze meningen worden meegenomen.


---
Hengelo Gld, 7 oktober 2005

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --