Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 4 oktober 2005

B&W-Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse col-legevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Brief aan raad over samenwerking Lekstroomgemeenten (2005/16816) Op 2 december 2003 hebben de colleges van IJsselstein, Vianen, Houten en Nieuwe-gein thema´s en vormen voor samenwerking verkend. Het college heeft nu een brief vastgesteld, waarin de vier gemeenteraden worden geïnformeerd over de stand van zaken van de samenwerking.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Inspraak Visienota Wet maatschappelijk ondernemen (2005/17553) In de visienota Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geeft de gemeente aan hoe zij inhoud en richting wil geven aan de nieuwe wet. De Wmo komt in de plaats van reeds bestaande wetten. De inzet is de integratie van wonen, welzijn en maat-schappelijke ondersteuning. Uitgangspunt is dat mensen zoveel mogelijk de regie over het eigen leven blijven voeren: zelfredzaam zijn en deel blijven nemen aan de samenleving. Daarbij helpen ze elkaar en als dat nodig is biedt de gemeente hulp. Het college heeft ingestemd met de hoofdlijnen van de nota en de start van het in-spraaktraject. De inspraakperiode loopt van 30 september tot 11 november. Ieder-een heeft dan de mogelijkheid te reageren op de visie. De gemeenteraad neemt be-gin 2006 een besluit over de adviesnota. Het college heeft al advies ontvangen van de drie adviesraden (de Jongerenraad, Seniorenraad, Platform Chronisch zieken en gehandicapten en de Cliëntenraad). Zij ontvangen een reactie op hun advies. De nota staat op de website van de gemeente: www.nieuwegein.nl onder actuele pro-jecten/wmo/laatste nieuws.

Bestedingsvoorstel Gemeentelijk Onderwijs Achterstandenbeleid 2005-2006 (2005/18317) De gemeenteraad heeft in oktober 2002 het Beleidskader Gemeentelijk Onderwijs-achterstandenbeleid Nieuwegein (GOA) voor de periode augustus 2002 tot en met augustus 2006 vastgesteld. Het Beleidskader is richtinggevend voor de uitvoering van activiteiten in het kader van het bestrijden van onderwijsachterstanden in de gemeente Nieuwegein. Om uitvoering te geven aan het Beleidskader stellen de ge-meente en uitvoerende instellingen per schooljaar een activiteitenplan op. Voor deze activiteiten wordt een bestedingsplan gemaakt. Hierin wordt inhoud gegeven aan de inzet van gemeentelijke middelen, schoolgebonden middelen (middelen het rijk di-rect aan het onderwijs verstrekt voor het bestrijden van onderwijsachterstanden) en de specifieke rijksuitkering voor de periode augustus 2002 tot en met augustus 2006. Op basis van het bestedingsplan ontstaan subsidierelaties tussen de gemeente en de uitvoerende instellingen, waarin wordt aangegeven op welke wijze de gelden worden ingezet en verantwoord. Het college heeft het bestedingsplan voor 2005-2006 vastgesteld en stelt de middelen beschikbaar die de instellingen hebben aangevraagd.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Principeverzoek vestiging Egyptisch badhuis (2005/16828) De gemeente heeft een principeverzoek ontvangen voor de vestiging van een Egyp-tisch badhuis aan de Hildo Kropstraat 14. In het geldende bestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot uit 1987 is het pand bestemd voor "Bedrijven, klasse A met bijbe-horende erven". Volgens artikel 25 van de voorschriften mogen zich daar bedrijven vestigen, zoals transportbedrijven, garagebedrijven, magazijnen en bedrijven die vallen onder de categorie 1, 2 en 3 van de Staat van Inrichtingen. Een badhuis past niet in het geldende bestemmingsplan. Echter in het ontwerp bestemmingsplan "Jutphaas-Wijkersloot 2005" heeft het perceel Hildo Kropstraat 14 de bestemming "Bedrijfsdoeleinden" . In deze bestemming zijn bedrijfsactiviteiten toegestaan in de categorieën 1 t/m 3A van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. In deze Staat zijn badhuizen en saunabaden genoemd, waardoor een badhuis in het ontwerp-bestemmingsplan "Jutphaas-Wijkersloot 2005 wel mogelijk is. Het college besluit dan ook om in principe medewerking te verlenen aan het opstarten van een vrijstellings-procedure voor een badhuis. Om deze procedure te kunnen starten is het nodig dat de aanvrager een bouwaanvraag indient.

Bezwaar tegen voorbereidingsbesluiten gemeenteraad (2005/10157) De gemeente heeft een bezwaarschrift tegen het raadsbesluit van 17 februari 2005 over het nemen van 6 voorbereidingsbesluiten voor de gebieden Jutphaas-Wijkersloot, Galecopperzoom, Laagraven, Zuilenstein, Binnenstad en Lekboulevard- Hoogzandveld. Het college stelt de gemeenteraad voor om het bezwaarschrift conform het advies van de Commissie Bezwaarschriften niet-ontvankelijk te verklaren en het raadsbesluit van 17 februari 2005 in stand te houden. De gemeenteraad beslist uiteindelijk over het bezwaarschrift.

Principeverzoek voor afslankbegeleidings- en bewegingscentrum (2005/14221) De gemeente heeft een principeverzoek ontvangen ingediend om op de begane grond van het pand Handelskade 48 een afslankbegeleidings- en bewegingscentrum te starten. Dit verzoek is in strijd met het geldende bestemmingsplan Hoog-Zandveld, maar past in het voorontwerp bestemmingsplan (Hoog)zandveld-Lekboulevard. Het college stemt in principe in met het opstarten van een vrijstellingsprocedure wanneer een concrete aanvraag wordt ingediend.

Vrijstellingsprocedure bouwrijp maken 'Het Blok en 'Het Eiland' (2005/18319) Het college start de artikel 19 vrijstelllingsprocedure voor het bouwrijp maken van de deelgebieden 'het Blok' en 'het Eiland' in Blokhoeve. In dit gedeelte worden circa 390 woningen en circa 12.000 m­² kantoren. Binnenkort gaat de inspraakprocedure van start. Hierover verschijnt nog een openbare bekendmaking in de Molenkruier. Als er tijdens de inspraakperiode geen reacties worden ingediend, wordt de vrijstellingsprocedure voortgezet.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Windturbines bedrijvenpark Het Klooster (2005/17725) Het college heeft op basis van een uitgebreide selectieprocedure gekozen voor Evelop BV als ontwikkelaar van de windturbines bij bedrijvenpark Het Klooster. Met de beoogde realisatie van de windturbines wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de uitvoering van het gemeentelijke klimaatbeleid, bovendien levert het de gemeente een belangrijk financieel voordeel op. Op 3 november bespreekt de gemeenteraad het onderwerp windenergie en neemt dan een besluit over de (verdere) ontwikkeling van de windturbines.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Webcampilot Nieuwegein (2005/17564)
In het kader van de bereikbaarheid van het bedrijventerrein Plettenburg-De Wiers is een projectplan opgesteld met een aantal maatregelen om de bereikbaarheid van het bedrijventerrein te bevorderen. Eén van die maatregelen is de plaatsing van Webcams op de Laagravenseweg. Via de webcams waarvan de beelden op internet zijn te zien, kunnen werknemers op het bedrijventerrein Plettenburg-De Wiers bekijken hoe druk de Laagravenseweg is. Zo nodig kunnen ze hun reisgedrag aanpassen, waardoor het woon-werkverkeer beter wordt gespreid. Als het bevalt, is het op termijn de bedoeling dat er meerdere webcams komen zodat de gehele ontsluiting op het omliggende wegennet van Nieuwegein in beeld wordt gebracht. Op deze manier kunnen werknemers ook keuzes maken via welke ontsluitingen zij Nieuwegein willen bereiken of verlaten. De beelden die door de webcams worden gemaakt, worden beschikbaar gesteld via de site www.bereikbaarnieuwegein.nl. Naar verwachting zijn de beelden eind van dit jaar op deze site te zien. Te zijner tijd zal er de nodige publiciteit aan worden geven.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2005/18318) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastge-steld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Opnieuw vrijstelling en bouwvergunning voor bergbezinkbassin aan de Prins Hendriklaan (2005/18359) Het college heeft op 20 september 2005 besloten een vrijstelling en bouwvergunning te verlenen voor de bouw van een bergbezinkbassin aan de Prins Hendriklaan. Vervolgens bleek dat er een zienswijze niet is meegenomen bij de besluitvorming. Daarom heeft het college besloten haar besluit van 20 september in te trekken. In-middels is de zienswijze behandeld en ontvankelijk verklaard. Daarom heeft het college ook besloten opnieuw de vrijstelling en bouwvergunning te verlenen voor een bergbezinkbassin aan de Prins Hendriklaan. Over dit besluit verschijnt op 12 oktober een openbare bekendmaking in de Molenkruier. Hierin staan ook de bezwaar- en beroepsmogelijkheden vermeld.

Reorganisatie in gemeentelijke financiële administratie (2005/18366) Via het project Nieuwegein kiest op maat (voortvloeiend uit de strategische visie op de toekomst van Nieuwegein) is besloten dat de financiële administratie van de gemeentelijke organisatie centraal georganiseerd wordt. Nu is deze administratie verdeeld over de diverse sectoren. Het college heeft nu een reorganisatievoorstel vastgesteld. Dit voorstel beschrijft hoe de decentrale financiële administraties en de concernadministratie worden samengevoegd tot één centrale financiële administratie. Deze wordt onderdeel van de gemeentelijke afdeling Financiën.

nementenkalender

Activiteit Datum en
tijdstipCollegeLocatie
Werkbezoek Museumwerf11-10
14.00 uurCollegeMuseumwerf
Werkbezoek Museumwerf11-10
14.00 uurCollegeMuseumwerf
Slotconferentie Ouderenproof12-10
13.30 uurC. Breuervolgt
Bijeenkomst presentatie Ambulant Jongerenwerk14-10 14.00 uurC. BreuerDe Boogf
Prijsuitreiking Nieuwegeinse tenniskampioenschappen16-10 10.30uurC. van RooijenTennisbaan
Werkbezoek Getronics20-10
09.00 uurBurgemeesterMarconibaan 5
Werkbezoek Corus25-10
14.00 uurCollegevolgt
Opening businessmarkt26-10
12.00 uurBurgemeesterNBC
Uitreiking penning26-10
20.00 uurC. van Rooijenvolgt

(* Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele sa-menvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uit-gesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 7-10-2005