Socialistische Partij

Gesjoemel met begrotingstekorten legt zwakte euro bloot

07-10-2005 * Verschillende EU-lidstaten huren commerciële banken in om tekorten op hun nationale begrotingen te maskeren. Deze beschuldiging komt van Eurocommissaris Almunia van Monetaire Zaken. SP-Kamerleden Harry van Bommel en Ewout Irrgang hebben om opheldering gevraagd: "Dit creatieve boekhouden is schadelijk voor de Europese economie en komt de betrouwbaarheid van het stabiliteitspact niet ten goede."

Eerder deze week stelde oud-Eurocommissaris Bolkestein dat hij zich `genept' voelde omdat er geknoeid wordt met de criteria voor de monetaire unie. Van Bommel: "Bolkestein voelt zich genept. Nou, dat voelen wij ons al heel lang! Het gesjoemel met begrotingstekorten toont wederom het fundamentele probleem van de euro aan: wél monetaire unie, maar geen politieke unie. Het referendum over de grondwet heeft echter duidelijk gemaakt dat voor zo'n politieke unie volstrekt geen draagvlak is onder de Europese bevolking. Ondertussen zitten we wel met de euro opgescheept."

Van Bommel en Irrgang pleiten daarom voor versterking van de externe controle op de begrotingscijfers van de eurolanden. Irrgang: "In Nederland is het CBS écht onafhankelijk, maar in landen zoals Italië is dat veel minder het geval."