Gemeente Geertruidenberg


Waterschap en gemeenten maken afspraak over onderhoud minizuiveringen

Waterschap Brabantse Delta en de West-Brabantse gemeenten Dongen, Geertruidenberg, Halderberge, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht hebben op 26 september een samenwerkingsovereenkomst voor het onderhoud van de systemen voor de Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA) ondertekend.
Afspraken over onderhoud en vervanging
De overeenkomst houdt onder andere in dat het waterschap het onderhoud aan de IBA's uitvoert die door de gemeenten zijn geplaatst. Dat onderhoud bestaat uit het zorgen voor een goede werking van de IBA en het oplossen van eventuele storingen. Verder leggen het waterschap en de gemeenten de kostenverdeling vast voor het onderhoud.

De ondertekening door Joseph Vos, dijkgraaf van waterschap Brabantse Delta, en bestuurlijke vertegenwoordigers van de gemeenten Dongen, Geertruidenberg, Halderberge, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht, vond plaats aansluitend aan de plaatsing van de laatste IBA in de gemeente Woensdrecht, in Huijbergen. Namens de gemeente Geertruidenberg was wethouder Pieter Voragen aanwezig.

Verbrede zorgplicht
De zes gemeenten hebben besloten tot de zogeheten verbrede zorgplicht. Dit houdt in dat de gemeente zorgdraagt voor de plaatsing van de IBA's bij panden in het buitengebied voor het schoonmaken van huishoudelijk afvalwater. Het waterschap zorgt vervolgens voor het onderhoud van de IBA's en deelt de kosten daarvan met de betreffende gemeente.

De IBA's zijn geplaatst in het buitengebied om het huishoudelijk afvalwater van de panden in deze gebieden te zuiveren voordat het water wordt geloosd op een nabijgelegen sloot, vaart of in de bodem. In verband met toekomstige strengere eisen voor de waterkwaliteit zijn ongezuiverde lozingen niet meer toegestaan.

Vervuiling
In West-Brabant spoelen meer dan 1 miljoen mensen elke dag hun afvalwater van de wc, douche en gootsteen in het riool. Als dat water niet goed wordt schoongemaakt, veranderen rivieren, beken en plassen in stinkende, open riolen die het leven aantasten van planten, vissen en vogels. Daarom zuivert waterschap Brabantse Delta het meeste rioolwater in 18 rioolwaterzuiveringen. Het huishoudelijk afvalwater van panden in het buitengebied wordt vanaf 2005 gezuiverd met behulp van systemen voor de individuele behandeling van afvalwater (IBA).