Ingezonden persbericht


Macromedia lanceert Flex 2 en Flash Player 8.5

Op Eclipse gebaseerde tool voor de bouw van effectieve rich internet-applicaties

Utrecht, 7 oktober 2005 - Macromedia (Nasdaq: MACR) introduceert de Macromedia Flex 2-productlijn en Macromedia Flash Player 8.5, het fundament voor de bouw van effectieve rich internet-applicaties. Deze oplossingen combineren de responssnelheid van desktopsoftware met het brede platformbereik van het internet. Dit alles met de uitgebreide mogelijkheden van het Macromedia Flash Platform.

De nieuwe producten bieden scenario's voor rich internet-applicaties: van e-commerce-productconfiguratie tot en met visuele handelsapplicaties die real-time data integreren. De nieuwe producten omvatten belangrijke elementen van het Flash Platform, waaronder: - Flash Player 8.5 - de client-runtime met maximale prestaties voor rich internet- applicaties; - Flex Framework 3 - het programmeringsmodel en de component-library voor Flex; - Flex Builder 2 - een nieuwe, op Eclipse gebaseerde omgeving voor het ontwikkelen van rich internet-applicaties met het Flex Framework. Flex Builder 2, bekend onder de codenaam Zorn, verenigt alle rich media-content van het recent gelanceerde Macromedia Flash Professional 8, de autorisatietool voor de creatie van rich interactieve content; - Flex Enterprise Services 2 - belangrijke datadiensten, automatische testondersteuning en een open aanpassingsarchitectuur voor data-intensieve rich internet-applicaties en een naadloze integratie met service-oriented architecture (SOA).

"De interesse in rich internet-applicaties groeit sterk. Bedrijven hebben steeds meer behoefte aan het stroomlijnen van interne processen en het verbeteren van klantrelaties", zegt David Mendels, algemeen directeur van Macromedia. "Miljoenen ontwikkelaars in uiteenlopende organisaties kunnen met de Macromedia Flex 2-productlijn en Macromedia Flash Player 8.5 cross-platform-applicaties leveren die het aanzien van internet zullen veranderen. Content komt met deze oplossingen echt tot leven."

Flash Player 8.5 voegt programmeerkracht toe aan de expressieopties van Flash Player 8. Dit zorgt voor optimale runtime op uiteenlopende platforms. Versie 8.5 omvat een nieuwe virtuele machine die snellere runtime-prestaties biedt. Daarnaast biedt deze versie volledige runtime-foutrapportering, verbeterde debugging-mogelijkheden en ActionScript 3. Deze scripttaal voldoet aan de nieuwste ECMAScript-specificaties en vergroot de ontwikkelproductiviteit doordat fouten in een vroeg stadium zijn te signaleren en te repareren. Flash Player is momenteel wereldwijd geïnstalleerd op ruim 600 miljoen desktops en mobiele apparaten. De nieuwe versie zal binnen 12 maanden op 80 procent van op het internet aangesloten pc's zijn geïnstalleerd.

Macromedia introduceert ook een nieuw gelaagd licentiemodel om Flex-ontwikkeling binnen het bereik van iedere professionele applicatieontwikkelaar te brengen. Tegelijkertijd biedt dit model mogelijkheden om de oplossing te schalen alnaargelang de behoeften van uiteenlopende projecten. De prijs van Flex Builder 2 ligt onder de 1.000 euro per ontwikkelaar en ondersteunt de ontwikkeling, samenstelling en inzet van Flex-applicaties. Zonder extra kosten of limiet aan serverlicenties zijn deze applicaties te koppelen aan XML- of SOAP-webservices. Voor Flex Enterprise Services 2 zijn licenties verkrijgbaar per CPU, per project en per bedrijf. Hiermee worden de ontwikkelefficiëntie en -prestaties, de integratiemogelijkheden en testondersteuning geboden, die geavanceerde applicaties vereisen.

"Bedrijven stellen steeds strengere eisen aan applicaties, zowel voor business-to-business- als voor business-to-consumer-toepassingen", zegt Ray Valdes, analist bij Gartner. "Applicaties moeten aan de voorkant een aantrekkelijke gebruikerservaring bieden en aan de backend veilig en eenvoudig verbinding maken met data en diensten. Rich internet-applicaties op basis van veelgebruikte IDE's die de koppeling met diensten op basis van service-oriented architectures ondersteunen, bieden een goede ROI. Dat is mogelijk door verbeterde flexibiliteit, bruikbaarheid en eindgebruikersproductiviteit."

Diverse vooraanstaande bedrijven, waaronder SAP, IBM, Allurent, Dorado en Washington Group International, verwachten met de nieuwe versies van Macromedia Flex en Flash Player grote voordelen te behalen. Chuck Garney, partner van het Center for e-Business Innovation van IBM Global Services in Boston: "Rich client-technologie heeft duidelijk een positief effect op de kwaliteit en effectiviteit van klantervaringen. Onze klanten kunnen met deze technologie hun omzet effectiever stimuleren, klantloyaliteit vergroten en de productiviteit verbeteren. Macromedia Flash Player en de nieuwe versie van Macromedia Flex, gecombineerd met andere technologieën en methodes, stellen IBM Global Services in staat om oplossingen te ontwikkelen, die deze zakelijke behoeften ondersteunen."

Beschikbaarheid
Alfaversies van Flex Builder 2 en Flash Player 8.5 zijn naar verwachting vanaf 17 oktober 2005 te downloaden. Iets later volgt de alfaversie van Flex Enterprise Services 2. Verwacht wordt dat in de eerste helft van 2006 alle producten commercieel beschikbaar zijn.