Den Haag, 07 oktober 2005

Vragen van het lid Boelhouwer (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken

over het benoemen van waarnemende burgemeesters in Zuid-Holland

* Hebt u kennisgenomen van het artikel Simsalabim, weer een burgemeester benoemd in de Staatscourant van 6 oktober 2005.

* Klopt het dat in bijna een kwart van de gemeenten in Zuid-Holland een waarnemend burgemeester functioneert?

* Kunt u een overzicht geven van alle door de CdK in Zuid-Holland benoemde waarnemende burgemeester, inclusief per geval de reden waarom een waarnemer in plaats van een regulier benoemde burgemeester de gemeente bestuurt?

* Hebt u de CdK aangesproken op zijn benoemingsbeleid? Zo nee, waarom niet?

* Is het mogelijk dat er waarnemende burgemeesters worden benoemd met het oog op mogelijke toekomstige gemeentelijke herindelingen, zoals in het artikel wordt gesuggereerd?

* Indien u vraag 5 bevestigend beantwoordt, kunt u dan aangeven of deze wijze van benoemen ook mogelijk is wanneer er van concrete plannen voor herindeling nog geen sprake is? Wat zijn de wettelijke gronden op basis waarvan deze wijze van benoemen bij afwezigheid van concrete herindelingsplannen kan plaatsvinden?

* Bent u bereid om op korte termijn aan de CdK in Zuid-Holland kenbaar te maken dat aan het op grote schaal benoemen van waarnemend burgemeesters ten spoedigste een einde dient te komen? Zo nee, waarom niet?