Den Haag, 07 oktober 2005

Vragen van de leden Straub en Tjon A Ten (beiden PvdA) aan de minister van Justitie

over de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat Nederland veroordeelt tot het uitkeren van 10.000 euro schadevergoeding aan een Arubaan wegens ernstige schendingen van diens mensenrechten

1.

Heeft u kennis genomen van het ANP bericht over de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens waarin Nederland wordt veroordeeld tot het betalen van 10.000 euro schadevergoeding aan Eduardo M. (Mathew) wegens ernstige schendingen van diens mensenrechten?

2.

Kunt u inzicht geven in de gronden waarop deze uitspraak berusten?

3.

Kunt u de omstandigheden waarin de gedetineerde zich bevond en die de aanleiding tot de uitspraak van het Hof waren aangeven?

4.

Vond in de inrichting waarin Eduardo M. toentertijd was ingesloten onafhankelijk toezicht plaats. Zo ja, waaruit bestond dat toezicht? Zo nee, waarom ontbrak dit toezicht?

5.

Wanneer bent u in kennis gesteld dat Eduardo M. over zijn verblijf in de inrichting een klacht heeft ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens?

6.

Heeft na het indienen van de klacht van Eduardo M. onder uw verantwoordelijkheid een onderzoek naar de omstandigheden waaronder en de behandeling tijdens detentie van Eduardo M. plaatsgevonden. Zo ja, wat waren de bevindingen? Zo nee, waarom heeft een dergelijk onderzoek niet plaatsgevonden.

7.

Is het u bekend of Eduardo M. de vertegenwoordiging van Nederland in Aruba, welke valt onder het Directoraat Generaal Koninkrijksrelaties en Bestuur, dat deel uitmaakt van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft benaderd met een klacht over zijn behandeling?

8.

Wat is de huidige staat van de inrichting waarin Eduardo M. toentertijd was ingesloten?

9.

Wat is uw oordeel over de langdurige eenzame opsluiting van Eduardo M., het feit dat hij lange tijd de cel niet zonder te zijn geboeid kon verlaten en dat hij naar het oordeel van het Hof buitensporig lang eenzame opsluiting heeft ondervonden met als gevolg dat de slechte behandeling hem geestelijk en lichamelijke schade heeft toegebracht en zijn menselijke waardigheid is aangetast?

10.

Welke maatregelen zijn inmiddels ondernomen om herhaling van een dergelijke behandeling in de toekomst te voorkomen?

11.

Is het de minister bekend of naast de klacht van Eduardo M. nog meer klachten over de behandeling in de penitentiaire inrichting in Aruba lopen bij het Europees Hof van de Rechten van de Mens? Zo ja, hoeveel? Betreft het soortgelijke klachten als die van Eduardo M.?

6 oktober 2005

ANP 3 9/29/2005 19:32:00 Europees mensenrechtenhof veroordeelt Nederland.

Europees mensenrechtenhof veroordeelt Nederland.

STRAATSBURG (ANP/AFP) Nederland moet 10.000 euro schadevergoeding uitkeren aan een Arubaan wegens ernstige schendingen van diens mensenrechten. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft dit donderdag in Straatsburg bepaald.

Het slachtoffer, Eduardo M. (Mathew), werd in oktober 2001 op Aruba aangehouden wegens mishandeling. Na geweldpleging in de gevangenis werd hij in november 2001 eenzaam opgesloten in een cel met een lekkend dak. Hij verliet de cel lange tijd niet zonder te zijn geboeid.

M. kreeg volgens het hof buitensporig lang eenzame opsluiting.

De slechte behandeling heeft hem geestelijke en lichamelijke schade toegebracht en zijn menselijke waardigheid aangetast. Dat is in strijd met artikel 3 van de Europese Conventie voor de Mensenrechten. M. werd uiteindelijk in 2003 tot 3,5 jaar cel veroordeeld en in 2004