Ingezonden persbericht


Steve Ballmer zet beveiligingsstrategie van Microsoft uiteen

Nieuwe oplossingen helpen bij het beveiligen van zakelijke klanten; samenwerking met overheid en industrie om nieuwe dreigingen tegen te gaan

Schiphol-Rijk, 7 oktober 2005 - Steve Ballmer, chief executive officer van Microsoft, en Mike Nash, corporate vice president van de Security Technology Unit, hebben vandaag in München de strategie en productplannen van Microsoft op beveiligingsgebied uiteengezet. Deze zijn erop gericht om alle klanten van Microsoft - van thuisgebruikers tot ondernemingen van iedere grootte - te voorzien van de best mogelijke beveiliging. In het kader van de uitgebreide beveiligingsstrategie die uitgaat van een gelaagde verdediging, kondigde Ballmer Microsoft Client Protection aan. Deze oplossing is ontworpen om zakelijke desktops, laptops en fileservers te beschermen tegen zowel bestaande als nieuwe dreigingen. Het bedrijf kondigde tevens de oprichting van de SecureIT Alliance aan, die partners op het gebied van beveiliging helpt om hun oplossingen beter te integreren met het Microsoft-platform. Op deze wijze kunnen zij nieuwe beveiligings¬functies en -producten ontwikkelen voor klanten.

"We investeren zwaar in beveiliging omdat we willen dat onze klanten zich veilig voelen bij het gebruik van hun computer, zodat ze volledig kunnen profiteren van alle voordelen die de Internetwereld van vandaag biedt", zegt Ballmer. "Met het groeiende aantal virussen, 'phishing'-pogingen en andere vormen van misbruik, vraagt het creëren van een veiligere computeromgeving om een gezamenlijke inspanning voor de lange termijn van technologiebedrijven, maar ook van klanten en overheden."

Microsofts beveiligingsstrategie
Omdat er niet één complete oplossing is voor alle beveiligingskwesties, heeft Microsoft voor een meervoudige benadering van beveiliging gekozen. Hierbij wordt de beveiliging van het platform op drie gebieden aangepakt: de juiste investeringen in technologie, tijdige en duidelijke informatie voor klanten en nauwe samenwerking met de beveiligingsindustrie, overheden en justitie.

"Onze klanten zeggen: de aard en de complexiteit van online dreigingen en aanvallen blijven zich ontwikkelen. Hackers, dieven en piraten worden steeds geraffineerder", zegt Nash. "Wij menen dat klanten er recht op hebben om te weten welke software er op hun systeem draait, hoe het daar terecht is gekomen, wat het doet en hoe ze het eventueel kunnen verwijderen. Om klanten hierbij te helpen, hanteren we een end-to-end aanpak op het gebied van beveiliging. Daarbij gaat het om het ontwikkelen van nieuwe technologie, samenwerking met de industrie en informatievoorziening voor klanten over hoe zij zich kunnen beschermen tegen nieuwe dreigingen." Microsoft blijft investeren in technologie die klanten helpt bij verminderen van beveiligingsrisico's. Hierbij wordt zowel gekeken naar nieuwe beveiligingstechnologieën voor het Windows-platform als naar de ontwikkeling van nieuwe beveiligingsproducten en -diensten. Microsoft streeft hierbij naar een gelaagde verdediging rond drie gebieden:

* Fundamenten - Microsoft streeft naar ingebouwde beveiliging in computers en software. Dit betreft o.a. beter beveiligde softwarecode via het Engineer Excellence-initiatief en investeringen in technologieën die helpen ervoor te zorgen dat software geupdated en veilig blijft. * Bescherming tegen dreigingen en kwetsbaarheden - Microsoft wil toonaangevende, geïntegreerde beveiligingstechnologieën bieden voor een diepgaande verdediging tegen dreigingen en kwetsbaarheden. * Identiteits- en toegangsbeheer - Microsoft wil technologieën bieden die legitieme gebruikers toegang verschaffen tot informatie en dit voor ongeautoriseerde gebruikers moeilijker maken. Dit betreft onder andere technologieën die de identiteit van de gebruiker verifiëren, die aan de hand van beleidsregels bepalen tot welke informatie en middelen een gebruiker toegang heeft, en technologieën die voorzien in gebruikersbeheer en zorgen voor betere gegevensbescherming.

Microsoft Client Protection
Microsoft Client Protection biedt bescherming van zakelijke desktops, laptops en fileservers met behulp van een universele bescherming tegen nieuwe dreigingen, zoals spyware en rootkits, maar ook tegen virussen en andere dreigingen.

"Zakelijke klanten hebben ons verteld dat ze met één enkele oplossing beschermd willen zijn tegen virussen, spyware en andere dreigingen. Gesteund door een wereldwijd onderzoekssysteem zal Microsoft Client Protection in deze behoefte voorzien met één oplossing die bewezen beschermingstechnologieën combineert met geïntegreerde faciliteiten voor beheer en rapportage", zegt Nash.

Met een geïntegreerde beheerconsole hebben IT-professionals de volledige controle over hun omgeving, terwijl rapporten en waarschuwingen hen helpen om de juiste middelen in te zetten voor het oplossen van kritieke kwesties. Microsoft Client Protection zal integreren met bestaande IT-infrastructuren, zoals Active Directory en bestaande systemen voor softwaredistributie, om de implementatietijd te bekorten en optimale waarde te bieden.

Dit product is momenteel in ontwikkeling. Klanten kunnen naar verwachting later dit jaar een eerste bètaversie testen. Details over de prijzen en licenties zullen op een later tijdstip bekend worden gemaakt. Microsoft Antigen
Microsoft zal tevens zijn Antigen antivirus- en antispam-beveiligingssoftware voor servers voor berichtenverkeer en samenwerking introduceren, gebaseerd op technologie van het recentelijk overgenomen bedrijf Sybari Software. Naast de reeds bestaande verdedigingsmiddelen in Antigen, zal Microsoft hierin ook zijn eigen antivirus-scansysteem opnemen. Wanneer dit product beschikbaar is, kunnen klanten met de Microsoft Sybari-producten gedurende de looptijd van hun contract zonder extra kosten profiteren van het Microsoft antivirus-scansysteem. Daarnaast heeft Antigen for Exchange onlangs het Microsoft Security Development Lifecycle-controleproces doorlopen. Dit controleproces heeft reeds voor een aantoonbaar betere beveiliging gezorgd in tal van Microsoft-oplossingen. Een bètaversie van Antigen for Exchange zal naar verwachting in de eerste helft van 2006 beschikbaar komen voor klanten.

Microsoft heeft tevens een whitepaper gepubliceerd met nadere informatie over de investeringen van het bedrijf in beveiligingstechnologieën en over de productplannen voor de toekomst. Deze whitepaper is te downloaden van http://www.microsoft.com/athome/security/spyware/software/enterprise/default.mspx.

Partnerschappen
Technologie is echter slechts een van de manieren waarop Microsoft de beveiligingsuitdagingen aan wil gaan. Het bedrijf werkt ook nauw samen met partners op het gebied van beveiliging, justitie en beleidsmakers. Vandaag heeft Microsoft de SecureIT Alliantie aangekondigd. Dit is een samenwerkings¬verband van partners die gezamenlijk werken aan het ontwikkelen van beveiligings¬oplossingen voor het Microsoft-platform. De SecureIT Alliantie is een uitbreiding van de bestaande partnerschappen die Microsoft met andere organisaties en overheden heeft op het gebied van beveiliging, waaronder de Virus Information Alliance en de Global Infrastructure Alliance for Internet Safety. Meer informatie over de SecureIT Alliance is te vinden op www.secureitalliance.org.

Meer informatie over Microsofts inspanningen op het gebied van beveiliging is te vinden op www.microsoft.nl/beveiliging.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.