Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR)

Persbericht
Amsterdam, 5 oktober 2005

Rioolbuis Stadhouderskade succesvol in gebruik genomen

De rioolbuis in de Stadhouderskade is door Dienst Waterbeheer en Riolering succesvol in gebruik genomen. Het gemaal Weteringplantsoen pompt 1700 liter afvalwater per seconde (!) door de leiding richting de nieuwe rioolwaterzuiveringsinrichting (rwzi) Amsterdam West. Ook het leidingdeel in de Overtoom, dat in 2000 werd aangelegd, is daarmee in gebruik genomen.

Hoofd Projectbureau A4, Jan Weenink: "In de afgelopen maanden hebben zo'n 130 DWR-medewerkers hun uiterste best gedaan om alles vlekkeloos te laten verlopen. En dat is goed gelukt. Op een enkel klein incident na heeft Amsterdam niets gemerkt van deze grootste omschakel- en opstartoperatie in de geschiedenis van de Amsterdamse riolering. Ik ben ape-trots op onze mannen en vrouwen!"

De ingebruikname van de rioolbuis in de Stadhouderskade is onderdeel van het omschakelen van het Amsterdamse leidingstelsel en het opstarten van de nieuwe rwzi Amsterdam West. Het gemaal Weteringplantsoen pompt het afvalwater van de binnenstad, 1700 liter per seconde (!), niet langer naar de zuivering op het Zeeburgereiland, maar pompt het nu naar de zuivering Amsterdam West. De leiding loopt vanaf de Stadhouderskade, via de Overtoom, onder de Schinkel door, richting de Haarlemmerweg en vandaar via het Surinamerplein naar Booster West. Booster West is gebouwd aan de rand van het Rembrandtpark in het talud van de Postjesweg. Vanaf Booster West loopt de leiding verder richting het Westelijk havengebied. Het leidingdeel vanaf Booster West werd al eerder in gebruik genomen. Ongeveer tweederde van de in totaal 49 kilometer persleiding is nu in gebruik genomen.

De rioolbuis in de Stadhouderskade is begin 2005 voltooid als onderdeel van de nieuwe persleiding. In juni bleek er een lek te zitten in de leiding. Het lek kon, tot opluchting van de omwonenden, van binnenuit gerepareerd worden, waardoor nieuwe opbrekingen in de Stadhouderskade achterwege konden blijven.

Gezien het voorspoedig verloop van de omschakeling is de 'stand-by' stand van de zuivering Spaklerweg niet meer nodig. Deze zuivering was al eerder door DWR buiten gebruik gesteld maar kan nu dus gesloopt worden. Het terrein van de zuivering wordt door de gemeente Amsterdam herontwikkeld.

Met de omschakeling van gemaal Weteringplantsoen draait de nieuwe zuivering Amsterdam West op ongeveer 60% van zijn totale capaciteit. Volgend jaar zal het leidingdeel dat via Amsterdam Noord loopt in gebruik worden genomen en wordt de volledige capaciteit benut. Dan kan ook de zuivering op Zeeburg buiten bedrijf worden gesteld.

In Amsterdam West is een nieuwe rwzi gebouwd. Om het Amsterdamse rioolwater naar de nieuwe zuivering te pompen is een persleiding aangelegd vanaf de locaties van de oude rwzi's op Zeeburg en aan de Spaklerweg naar het Westelijk Havengebied. Deze werkzaamheden staan bekend als Project A4. Project A4 wordt door DWR uitgevoerd in opdracht van de gemeente Amsterdam en het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht.


Noot voor de redactie,