Nederlandse Hartstichting

Voor de pers
Hartstichting kent 33 nieuwe onderzoeksprojecten toe

Archief
Hartstichting kent 33 nieuwe onderzoeksprojecten toe 7-10-2005
6,5 miljoen euro voor baanbrekend hart- en vaatziektenonderzoek Den Haag, 7 oktober 2005 - De Nederlandse Hartstichting laat 33 nieuwe onderzoeksprojecten naar hart- en vaatziekten van start gaan. Hiervoor is ruim 6,5 miljoen euro vrijgemaakt. Hart- en vaatziekten vormen met 50.000 sterfgevallen per jaar nog altijd doodsoorzaak nummer één Nederland. Het aantal hart- en vaatpatiënten zal in de komende 20 jaar met bijna 50% stijgen. Nieuw levensreddend onderzoek is hoog nodig om dit tij te keren.

Onderzoek naar beroertebestrijding
Zeven van de 33 onderzoeksleiders, aan wie de Hartstichting subsidie heeft toegezegd, gaan onderzoek doen naar de behandeling van beroertes. Beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in Nederland. De Hartstichting maakt 1,3 miljoen euro vrij voor deze zeven onderzoeken naar beroertebestrijding. Deze toezeggingen vallen samen met de publiekscampagne "Herken een beroerte be FAST". Met deze campagne wil de Hartstichting het belang van het herkennen van de symptomen van een beroerte en het snel handelen duidelijk maken, zodat de gevolgen beperkt blijven.

Vernauwingen in halsvaten
Eén van de beroerteprojecten die de Hartstichting heeft toegekend, bestudeert de behandeling van vernauwingen in de halsvaten. Deze vernauwingen veroorzaken ongeveer 20% van alle herseninfarcten. Een behandelingsmogelijkheid is het operatief verwijderen van de vernauwing. Een andere mogelijkheid is het openen van de vernauwing met een ballonnetje ('dotteren') en het plaatsen van een buisje ('stent'). Dit zogenaamde 'stenten' moet voorkomen dat het vat opnieuw dicht gaat zitten. In dit nieuwe onderzoeksproject wordt bestudeerd welke behandelingsmethode de minste complicaties oplevert.

Nederlands hart- en vaatziektenonderzoek behoort tot wereldtop Het hart- en vaatziektenonderzoek in Nederland behoort tot de wereldtop. De Hartstichting financiert een groot deel van het universitair, wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. De Hartstichting ontving in januari van dit jaar 257 subsidieaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek. Hiervan wordt uiteindelijk slechts 13% gesubsidieerd. Nieuw levensreddend onderzoek is hoog nodig, omdat het aantal hart- en vaatpatiënten in de komende 20 jaar met bijna 50% zal stijgen.
NOOT VOOR DE REDACTIE (