Ingezonden persbericht

Schadelastbeperking voor werkgevers door eigen regie arboactiviteiten

APELDOORN, 20051007 -- Werkgevers hebben vergaande mogelijkheden gekregen om arbo-, verzuim- en reïntegratiemanagement in eigen beheer uit te voeren. Naast een aanmerkelijke kostenbesparing op abonnementen blijkt een verzuimbeleid waarin vroegtijdige interventies en preventie centraal staan de eerste vruchten af te werpen.


Een daling van het ziekteverzuim met 1% levert in de meeste gevallen al een kostenbesparing van 2,5% op. Gedegen management op verzuim en reïntegratie draagt dus direct bij aan bedrijfsresultaten.
Aan de basis van 'preventieve' maatregelen staan onder meer de verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie, maar ook een scan van arbeidsovereenkomsten is aan te raden; voldoen deze nog aan de veranderde regel- en wetgeving en de moderne tijden?. Is een werkgever bijvoorbeeld verplicht tot loondoorbetaling als een werknemer een cosmetische operatie ondergaat en twee weken 'ziek' is?

Daarnaast speelt in beoordelingen van ziekmeldingen het eerste-lijns management een cruciale rol. 'Tekenbevoegdheid' voor de kosten van verzuim, in de vorm van 'toestemming geven ziek te zijn', brengt veel kosten met zich mee. Duidelijke afspraken en een activerende aanpak dragen bij aan een reductie van het verzuimpercentage.

Tijdens de uitvoering van verplichtingen in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter kan het lonen vroegtijdig reïntegratie-adviezen op te laten maken. Een langdurige loondoorbetalingsverplichting is in veel gevallen kostbaarder dan het inzetten van een intern- of extern reïntegratietraject of werkplekaanpassingen.

De maatwerkregelingen die nu mogelijk worden gemaakt door alternatieven voor de grote landelijke arbodiensten bieden uitkomst. Geen 'papieren aansluiting' maar deskundigheid over preventie, visie op verzuimmanagement en reïntegratie wordt onder andere geboden door BrinQer - verzuim- en reïntegratiemanagement in Apeldoorn. Gecertificeerde arbeidsdeskundigen ondersteunen organisaties in de ontwikkeling van beleid maar ook in de uitvoering daarvan. Voor meer informatie: www.brinQer.nl of 055 357 43 60




BrinQer Verzuim- en Reïntegratiemanagement