Gemeente Haarlem


7 oktober 2005

277/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


ACTIEPLAN CULTUURBEREIK: SUBSIDIES 4DE TRANCHE CULTUURSTIMULERINGSFONDS HAARLEM


Het college van B&W van Haarlem heeft op 4 oktober 2005 besluiten genomen over 27 ingediende subsidieaanvragen voor de 4de tranche 2005 van het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem. Voor 11 aanvragen is een positief advies met honorering van een bepaald bedrag uitgebracht. Daaronder zijn 5 aanvragen die aansluiten op 'Haarlem pronto: Italiaanse weken in Haarlem' tijdens de Michelangelo-tentoonstelling in Teylers Museum.

De gehonoreerde subsidieaanvragen zijn van:
. Stichting Stadsschouwburg en Philharmonie Haarlem voor concertserie 'De klank van Michelangelo': E 6.000,=
. Stichting en werkgroep Multicultureel Schalkwijk voor het 'mozaïekproject Meerwijk': E 5.000,=
. Vrienden van de Oude Kerk voor een concertserie in de Oude Kerk te Spaarndam: E 1.500,=
. Stichting Rosenstock-Huessy Huis voor het project 'Van Haarlem tot Santiago - reizigers ontmoeten reizigers': E 1.100,=
. De Samenwerkende Marokkaanse Organisaties in Haarlem voor het project 'Marokkoweek voor Cultuur & Binding': E 6.000,=
. Stichting Multiplex i.s.m. Patronaat en MAPA voor het project 'Haarlemmerhoutfestival in de herfst doet Italië in het Patronaat': E 8.000,=
. Woorden in de Waagschaal voor het project 'Woorden in de Waagschaal 2005/2006': E 750,=
. Goed Gezelschap voor de toneelproductie 'Drang': E 3.000,=
. Nieuwe Vide voor de 3de editie van de expositie 'Lopend Beeld' op meerdere locaties in Haarlem: E 6.000,=
. Fotograaf Fjodor C. Buis voor de fototentoonstelling 'Italië' op de Oude Groenmarkt: E 6.000,=. De 10 gebruikte frames worden aangekocht door de gemeente voor hergebruik in de stad
. De Stadsbibliotheek Haarlem voor het project 'Stadsbibliotheek Pronto!': E 1.500,=

Bij 16 aanvragen is negatief geadviseerd of heeft de commissie besloten de aanvragen door te verwijzen naar andere fondsen. In totaal heeft het college van B&W voor deze tranche een subsidiebedrag van E 44.850,= toegekend.

Doelstellingen Actieplan Cultuurbereik
Het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem maakt deel uit van het landelijke Actieplan Cultuurbereik. De doelstelling is het versterken van het cultureel bewustzijn en daarnaast het vergroten van de actieve participatie aan kunst en cultuur. De gemeente Haarlem heeft met het Rijk afspraken gemaakt over:
-Stimulering van cultuureducatie primair en voortgezet onderwijs, met name op de versterking van het aanbod van de culturele instellingen;
-Stimuleren van het gebruik van cultureel erfgoed als instrument voor cultuureducatie en bereik van nieuwe doelgroepen;
-Stimulering van het productieklimaat, met aandacht voor bereik van nieuwe doelgroepen.
Daarnaast staat het Cultuurstimuleringsfonds ook open voor andere projecten op het gebied van kunst en cultuur. De commissie geeft geen prioriteit aan uitgaven van boeken of productie van cd's, DVD's, video's, e.d.


Aanvraagronden voor projecten in 2006

Voor het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem zal ook in 2006 een bedrag ad E 180.000,= beschikbaar zijn, met in totaal 4 aanvraagronden (vóór 1 december 2005; vóór 1 maart, vóór 1 juni en vóór 1 september 2006 in te dienen bij de afdeling Cultuur).
Projecten moeten binnen 8 maanden na indiening ervan worden uitgevoerd. De aanvragen worden ter beoordeling voorgelegd aan de onafhankelijke adviescommissie.
Het aanvraagformulier is op te halen via www.haarlem.nl > leven & wonen > cultuurbeleid > subsidies > format Cultuurstimuleringsfonds Haarlem.

sector Maatschappelijke Ontwikkeling
Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur
023-5115594
rvanoppenraaij@haarlem.nl


---- --