Time : 2:51:05 PM
Date : Friday, October 07, 2005
Sender Name: SETCa-BBTK

De BBTK en de algemene staking van 7 oktober 2005

Rode oktober, hete nazomer...

Het Bureau en het Federaal Comité van het ABVV hebben afgelopen woensdag besloten om het ordewoord van algemene staking voor vandaag vrijdag 7 oktober te behouden. Deze algemene staking is de eerste in 12 jaar. Bedoeling is om de druk op de regering en de werkgevers aan te houden in het kader van de onderhandelingen over de eindeloopbaan, de herfinanciering van de sociale zekerheid en de pensioenen. De BBTK heeft zich daar van in het begin volledig achter geschaard.

HOE...

Hierna vindt u een eerste overzicht van de mobilisatie van de bediendewereld omtrent de belangen die op het spel staan : enkele algemene vaststellingen en de balans van de hoogtepunten van deze mobilisatie bedoeld om, in het belang van de arbeidswereld, de hervorming van de eindeloopbaan, de pensioenen en de structurele herfinanciering van de sociale zekerheid zoals die door de regering wordt opgevat, een andere wending te geven.

In de Handel is de distributiesector volledig lamgelegd in het Brussels gewest en Wallonië. In de Vlaamse hypermarkten en winkelcentra is de toestand gelijkaardig.
In deze sector stellen we vast dat de militanten van de LBC (in Antwerpen) en de CNE actief aan de staking deelnemen. De meeste winkels zullen hun deuren de ganse dag gesloten houden.

In de Industrie kent de beweging eveneens een erg groot succes. De meeste bedrijventerreinen, zowel in het noorden, het zuiden als het centrum van het land, zijn geblokkeerd.

In de Logistiek liggen de activiteiten in alle grote vestigingen (DHL, UPS, Exel, TNT, Ikea, DPD, ACR, SKF, Nike) stil. Ook in de zeehavens van Antwerpen, Brugge en Gent is er geen activiteit.

De luchthaven van Charleroi is gesloten, de activiteiten in Bierset liggen stil. Hoewel op de nationale luchthaven geen enkele vlucht afgelast werd, verstoren de werkonderbrekingen in de gronddiensten (Avia Partner, Flight Care) de werking ernstig en is Brucargo volledig geblokkeerd.

In de sector van de Geschreven Pers, in de drukkerijen en in het distributienetwerk (AMP) is de staking bijna totaal, met uitzondering van de Nederlandstalige dagbladen.

In de sector Financiën wordt de staking zeer goed opgevolgd in Wallonië. Alle zetels zijn gesloten. In Vlaanderen en Brussel, waar de zetels ofwel gesloten zijn of de meeste personeelsleden niet zijn komen opdagen, is een groot aantal stakers gaan meehelpen om de invalswegen naar Brussel te blokkeren.

WAAROM ...

"Actie voeren" is een beslissing die de Bond van Bedienden, Technici en Kaders heeft genomen en wenste te behouden na beschouwingen, analyses en een informatie- en sensibiliseringscampagne die tot het voorjaar van 2005 teruggaat.

Ter herinnering vindt u hierna onze recente publicaties ter zake. Ze staan nog steeds on line op onze websites bbtk.org en setca.org


- "Pensioenen en eindeloopbaan: GEEN PANIEK !" (april 2005) Links http://www.setca.org/img/nl/db/expresso_eindeloopbaan2.pdf
- " Het werkgelegenheidsprobleem wordt niet opgelost door een aanval op de rechten van de 50-plussers ! " (juli 2005)
Links http://www.setca.org/img/nl/db/Eindeloopbaan_pamflet_juli05.pdf
- " Wij eisen: respect voor de werknemers, meer jobs en een veilige toekomst voor de Sociale Zekerheid !" (september 2005) Links http://www.setca.org/img/nl/db/debatsept05_NL1.pdf
- "Waarom staken op 7 oktober ?" (oktober 2005) Links http://www.bbtk.org/img/nl/db/pamflet_6oktober.pdf

MEER INFORMATIE
Erwin De Deyn, Ondervoorzitter BBTK-SETCa (gsm) 0475/27 31 33 Christian Roland, Voorzitter BBTK-SETCa (gsm) 0475/34 94 61

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL