Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Mededeling voor de redactie

Op Pad gaat de hoogte in

Het buitensportblad Op Pad 8 gaat de hoogte in - we klimmen in het Belgische Freyr en brengen een artikel over een spraakmakende redding uit de Dru. Ook met de lengte en de breedte zit het goed: we leggen mooie maar inspannende kilometers af in IJsland en trekken van coast to coast door Engeland. In de serie De mooiste trektochten is Noord-Amerika aan bod. En tot slot brengen we een tocht met kinderen. Kinderen met kuiten om jaloers op te zijn.

Te koop in 2006

Outdoor Friedrichshafen is dé beurs voor de buitensportbranche; elk jaar wordt hier het nieuws voor het komende jaar geïntroduceerd, en Op Pad is uiteraard van de partij. Twee grote trends: 'draadloze naden' en 'eco'. Een selectie van het nieuws voor 2006.

TEST: hoofdlampen

In vrijwel alle moderne hoofdlampen zitten energiezuinige ledjes. Is het tijdperk van de ouderwetse gloeilamp definitief voorbij? Je leest het in Op Pad 8.

Klimmen in België

De beboste hellingen bij Dinant aan de Maas vlammen herfstig rood op tussen de indrukwekkende rotswanden van Freyr. Niet alleen de natuur maakt zich op voor de winter, de meeste klimmers houden het ook voor gezien. Zo niet Menno Boermans en co. Zij klimmen tot de handen bibberen van de inspanning, drinken een panaché in bar Le Chamonix en geven tips aan klimmers in spe.

Redding uit de Dru

Zondag 14 augustus 1966. Twee Duitsers beginnen aan de beklimming van de westwand van de Dru, een formidabele berg in het Mont-Blancgebied. Woensdag 17 augustus: de klimmers zitten vast op een smalle rotsband. Waarom is niet bekend. De reddingsdienst stuurt 53 redders, maar het zijn 'gewone' klimmers die de Duitsers redden. Onder hen Gil Bodin, inmiddels 66 jaar en berggids in Chamonix.

Coast to Coast Walk

In 1972 liep Alfred Wainwright z'n Coast to Coast Walk en schreef: 'I finished the Pennine Way with relief, the Coast to Coast Walk with regret, that's the difference.' Alfred hield van rust en originaliteit. In 1985 liep Han Pit de 'C2C' en bewaart daar fantastische herinneringen aan. Twintig jaar later haalt Op Pad Han over om de route nogmaals te lopen.

IJslands populairste

In zes dagen wil hij de Laugavegerinn doen, de 80 kilometer lange wandeltocht tussen Skógafoss en Landmannalaugar. Maar al na een paar uur twijfelt Rutger van den Hoofdakker of hij de eerste hut zal halen. Natuurlijk haalt hij die. Want de Laugavegerinn kent niet alleen moorddadige hellingen en ijskoude rivieren, maar ook vlaktes vol bloemen en hutten met erg leuke waardinnen.

De mooiste trektochten van Noord-Amerika

Tussen Alaska en de Southwest, tussen Disneyland en New York, ligt een weids land met wandelgebieden van formaat. Zoals de Rockies, de Grand Canyon en de Appalachen, om maar eens een paar kanjers te noemen. In Op Pad 8 zetten we de 14 mooiste trektochten op een rij.

Fietsen met kinderen

Op Pad volgt de familie Vroom door Frankrijk. Hoe pakten ze dat aan? Welke route volgden ze? Hoe was de stemming? Ennuh... nog lekke banden gehad?

Op Pad 8 verschijnt op 7 oktober 2005.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)