Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: De bestorming van Spaanse enclaves
Uitzenddatum: Vrij. 7 oktober 2005, 20.30u
Verslaggeving: Stef Hehemann

Massaal proberen duizenden Afrikanen de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta in Marokko te bestormen. Ze proberen op die manier letterlijk de Europese Unie âbinnen te klimmenâ. De Spaanse politie treedt steeds harder op. In Netwerk een reportage.

Druk
De afgelopen weken is de druk op Melilla en Ceuta gegroeid. Met honderden tegelijk bestormen de Afrikanen bijna dagelijks de met prikkeldraad beveiligde hekken rondom de enclaves. Woensdag deden ongeveer vijfhonderd migranten een poging; maandag 650.

Kogels
Bij de bestorming van gisteren kwamen zes immigranten om en raakten er dertig gewond. Uit zelfverdediging moest de politie vanuit een wachtpost het vuur openen op de ruim vijfhonderd Afrikanen. Een zegsman van Buitenlandse Zaken beklemtoonde dat niet alle slachtoffers door kogels waren geraakt, maar ook onder de voeten werden gelopen door andere illegalen.

Zwak punt
De Spaanse enclaves zijn een zwak punt in de grens tussen Afrika en de Europese Unie. Afrikanen die een leven willen opbouwen in Europa, wachten het juiste moment af in de bossen aan de Marokkaanse kant. Van takken maken ze ladders. De Spaanse regering heeft een gespecialiseerd bedrijf de opdracht gegeven een extra afrastering te maken.

Verdrag
Madrid is inmiddels begonnen met het terugsturen van de illegalen. Omdat Spanje met de meeste Afrikaanse landen geen overeenkomst heeft over het terugsturen van illegale immigranten, is een verdrag uit 1992 met Marokko nieuw leven ingeblazen. Daarin zegt Marokko toe dat zij de illegalen uit andere Afrikaanse landen accepteert als zij via Marokkaans grondgebied het land zijn binnengekomen.

Vanavond in Netwerk een kruisgesprek met correspondent Aart Heering en een reportage van de Spaanse TV.