Ministerie van Defensie


---


---


Hoge defensieonderscheiding voor bestuursleden NCHC

7-10-2005 15:32:00

De jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst voor de medewerkers van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen (NCHC) op donderdag 6 oktober heeft dit jaar extra glans gekregen. Tijdens dit samenzijn op het landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum reikte staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie aan drie bestuursleden het Ereteken van Verdienste uit.

Deze hoge persoonlijke onderscheiding van de minister van Defensie wegens bijzondere verdiensten voor de krijgsmacht wordt slechts zelden toegekend. Die eer viel nu te beurt aan mevrouw Alice vant Hooft uit Wageningen en de heren Jan de Raadt en Rob Rijntalder, beiden woonachtig in Ede. De gedecoreerden zijn allen lid van het Algemeen Bestuur van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties en vormen tevens de bezetting van het secretariaat en het uitvoerend projectbureau.

Het NCHC organiseert jaarlijks op 5 mei in Wageningen de herdenking van de capitulaties van de Duitse en Japanse Strijdkrachten in 1945. Tot en met vorig jaar nam prins Bernhard jaarlijks als parade-inspecteur het traditionele defilé van veteranen en oud-verzetsstrijders af. Vanwege diens overlijden eind 2004 nam prins Willem Alexander dit jaar de honneurs waar. Dit jaar is het veteranendefilé, onder meer in verband met de invoering van de Nederlandse veteranendag voor de laatste maal gehouden.