College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

7 Oktober 2005

Verhoogd risico op beroerte bij gebruik tibolon (Livial®) door oudere vrouwen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is door de firma Organon geïnformeerd over onderzoeksresultaten die wijzen op een verhoogd risico op een beroerte bij gebruik van tibolon (de werkzame stof van Livial). Het verhoogde risico op beroerte bij langdurig gebruik van tibolon werd duidelijk uit een tussentijdse rapportage van een onderzoek naar de effecten van het gebruik van
1,25 mg tibolon per dag voor de behandeling van botontkalking (osteoporose) bij vrouwen ouder dan 60 jaar. Na gemiddeld 2,4 jaar gebruik zijn er sterke aanwijzingen dat het risico op een beroerte
2,5 maal hoger is bij vrouwen die met tibolon worden behandeld ten opzichte van vrouwen die met een placebo (neppil) worden behandeld. Dit onderzoek, de LIFT studie, waaraan 4538 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 68 (60-85) jaar deelnemen, is gestart in 2001. De onafhankelijke commissie die de veiligheid bewaakt van de aan het onderzoek deelnemende vrouwen, heeft na evaluatie van alle gegevens geadviseerd dit onderzoek voort te zetten zoals gepland. Alle deelnemers aan dit onderzoek en de onderzoekers zijn hierover inmiddels geïnformeerd.

Livial is in Nederland uitsluitend geregistreerd voor de behandeling van overgangsklachten en alleen in een dosering van 2,5 mg per dag. In de productinformatie en bijsluiter van Livial en andere hormonale middelen die gebruikt worden voor overgangsklachten wordt al melding gemaakt van een verhoogd risico op een beroerte bij het gebruik van geconjugeerde oestrogenen gecombineerd met medroxyprogesteronacetaat. Tot nu toe waren er geen gegevens beschikbaar die wezen op een vergelijkbaar risico bij andere hormoonpreparaten voor overgangsklachten, waaronder Livial 2,5 mg.

In Nederland worden de 2,5 mg tabletten alleen voorgeschreven aan vrouwen met overgangsklachten, die doorgaans aanzienlijk jonger zullen zijn dan de deelnemers in het LIFT onderzoek. In deze leeftijdscategorie is de kans op een beroerte aanzienlijk lager en er is vooralsnog geen aanwijzing voor verhoogd risico in deze leeftijdsgroep.

De nieuwe bevindingen zullen in de komende weken verder worden geëvalueerd. Het College heeft de firma aanvullende vragen gesteld over de onderzoeksresultaten om een volledig beeld te krijgen over het risico van de in Nederland geregistreerde toepassing. Op korte termijn zal het College nadere informatie geven over de zonodig te nemen maatregelen. Zij zal dit doen in overleg met de geneesmiddelenautoriteiten van de andere EU lidstaten waar Livial ook geregistreerd is.

Gebruiksters en artsen worden gewezen op het advies in de huidige productinformatie van tibolon dat de behandeling zo kort mogelijk dient te worden gehouden bij een zo laag mogelijke dosering. Bij langdurig gebruik dient periodiek, op zijn minst jaarlijks, een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen van het gebruik van tibolon gemaakt te worden om te bepalen of de behandeling moet worden voortgezet.