Den Haag, 07 oktober 2005

Schriftelijke vragen van het lid Heemskerk (PvdA) aan de minister van VWS

over de grote hoeveelheid informatie die vanwege de zorgverzekeringswet aan verzekerden toegestuurd zal worden

* Klopt het dat alle volwassen verzekerden van de eigen verzekeraar in december een pakket krijgen met bijna honderd pagina s informatie, bestaande uit een brief met offerte (2 pagina s), het polisblad (1 pagina), eventueel het restitutiereglement (5 pagina s), de modelovereenkomst (20-30 pagina s), het indicatieprotocol (40 pagina s), eventueel de polisvoorwaarden voor de aanvullende verzekering (10-20 pagina s), eventueel een folder over de basisverzekering, en eventueel een flyer over de zorgtoeslag?

* Welk deel van deze informatie vloeit voort uit wettelijke voorschriften, welk deel uit aanvullende eisen die door toezichthouders zijn gesteld, en van welke informatie kunnen verzekeraars zelf beslissen of ze deze versturen? Wat is de overweging bij elk van de in de eerste vraag genoemde onderdelen al dan niet een verplichting op te leggen?

* Welke van de bovengenoemde informatie moet worden toegestuurd aan iedereen die bij een andere dan zijn eigen verzekeraar informatie over de zorgverzekering opvraagt? Van welke onderdelen zou wenselijk zijn dat verzekeraars dit ook meesturen?

* Klopt onze rekensom dat dit in het gunstigste geval betekent dat het in totaal een miljard pagina s met polisinformatie in december door Nederland zullen stromen (uitgaande van 7 miljoen huishoudens die elk minstens één zo n pakket van 100 pagina's ontvangen van de eigen verzekeraar, soms meer dan één verzekeraar per huishouden en ervan uitgaande dat een flink deel van de huishoudens ook elders om een vergelijkend polisaanbod vraagt)?

* Hoe verhoudt dit zich tot het feit dat mensen die een polisaanbod ontvangen in het huidige stelsel, bij zowel ziekenfonds als particuliere verzekering in het algemeen niet meer dan tien pagina s informatie ontvangen?

* Verwacht de minister dat de uitgebreidheid van de informatie de keuze voor een verzekerde vergemakkelijkt?

* Is de minister met ons van mening dat het aantal bomen dat nodig is voor deze uitgebreide informatievoorziening niet acceptabel is?

* Heeft de minister contact gezocht met de postbezorgingsbedrijven, om te onderzoeken of deze denken de combinatie van kerst- en zorgverzekeringspost dit jaar aan te kunnen?

* Is de minister van plan om actie te ondernemen, zodat de hoeveelheid informatie beperkt kan worden tot de voor de verzekerde relevante materialen?