Gemeente Bladel


Informatiestand Gezond bewegen in de bibliotheken

Onder de noemer De Kempen... Kerngezond!, het gezondheidsbeleid van de vier Kempengemeenten, kunt u vanaf half oktober tot half november een informatiestand over gezond bewegen bezoeken in de bibliotheken van Eersel, Bladel, Hapert, Bergeijk en Reusel. U kunt daar onder andere terecht voor gratis brochures over gezond bewegen, relevante boeken en websites.

Gezonde leefstijl, onze "eigen bijdrage" aan een gezond leven

Onze gezondheid wordt voor een deel bepaald door onze erfelijke eigenschappen. Daar hebben we zelf geen invloed op. Wat we wél zelf kunnen bepalen zijn de keuzes die we dagelijks maken over wat we eten en over het bewegen. Een gezonde leefstijl draagt op een positieve manier bij aan onze gezondheid en ons welzijn. Het is als het ware onze eigen bijdrage aan de kans op een zo gezond mogelijk, fit en actief leven.

In het kader van het Lokaal Gezondheidsbeleid willen de vier Kempengemeenten daarom het belang van een gezonde leefstijl onder uw aandacht brengen. Onder de noemer "De Kempen... Kerngezond" worden dan ook diverse activiteiten georganiseerd. Vanaf half oktober tot half november staat het thema Gezond Bewegen centraal.

Waarom is bewegen zo belangrijk

Bewegen is leuk, ontspannend en dé manier om energie te verbruiken. Bewegen heeft ook een belangrijke sociale functie, zoals andere mensen ontmoeten en samen bezig zijn. Bovendien hebben sport en bewegen een positieve invloed op de gezondheidstoestand en -beleving. Uw hart- en bloedvaten blijven beter in conditie. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en er is minder kans op overgewicht. Verder blijven uw botten langer sterk en gaat de spijsvertering beter werken. U voelt zich gewoon beter en energieker, kunt makkelijker ontspannen en bent beter bestand tegen stress.

Iederéén, jong en oud, ziek en gezond, kan bewegen. Ook als u een beperking of chronische aandoening heeft, is het mogelijk én belangrijk om zo veel mogelijk te bewegen. Zo is bewegen onder andere van groot belang voor het op peil houden of verbeteren van de conditie. Daarmee vergroot u ook uw kansen om zelfredzaam te blijven.

Het gezondheidsbeleid van de Kempengemeenten

Het bevorderen van een gezonde leefstijl is één van de speerpunten van het Lokaal Gezondheidsbeleid van de vier Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. Een groot aantal vertegenwoordigers van gezondheids- en zorgorganisaties uit deze regio buigen zich samen met de vier gemeenten over thema's als gezonde leefstijl, geestelijke gezondheid en een gezonde leefomgeving. Men probeert niet alleen te komen tot een betere onderlinge afstemming en samenhang, maar ook nieuwe initiatieven te ontwikkelen.
---