HBAG Bloemen


10-07-2005
Exporteurs Griekenland
Van de Nederlandse ambassade in Griekenland hebben wij heden het volgende vernomen.

Op maandag 3 oktober jl. zijn de Griekse landbouwkundige ambtenaren in staking gegaan om hun eisen, voornamelijk maar niet uitsluitend betrekking hebbend op financiële vergoedingen voor overuren, gereden kilometers en werkzaamheden en verblijf buiten de plaats van vestiging, kracht bij te zetten.

Omdat deze landbouwkundigen belast zijn met de (kwaliteits)controle op in te voeren landbouwproducten, zowel als producten bestemd voor de export, brengt de staking met zich mee, dat aan beide zijden van de Griekse grenzen transporten worden vastgehouden. Door deze actie worden vooral de verse tuinbouwproducten getroffen, maar ook andere producten die aan bederf onderhevig zijn.

Beëindiging van de staking is op dit moment nog niet in zicht. Integendeel, naar het zich laat aanzien is eerder sprake van verbreding van het stakingsfront. Het bestuur van de Panhelleense Unie van Veterinaire Ambtenaren (PEKDY) heeft gisteren unaniem besloten vanaf donderdag 13 oktober a.s. eveneens te zullen staken voor langere tijd. Wordt dit dreigement in daden omgezet, dan heeft dat onaangename gevolgen ook voor de Nederlandse exporteurs van dierlijke producten.

Een bespreking op 6 oktober j.l. (gisteren) tussen belangenvertegenwoordigers van de landbouwkundigen en minister Basiakos van Agrarische Ontwikkeling en Voedsel leverde niets op.