FNV

FNV Bondgenoten start campagne rond AOW-gat

Steeds meer mensen, vaak van buitenlandse afkomst, krijgen te maken met een AOW-gat omdat ze een tijd niet in Nederland hebben gewoond.

Om mensen over de gevolgen hiervan te informeren, start FNV Bondgenoten volgende week een campagne. Op 7 en 14 oktober worden op diverse plaatsen flyers uitgedeeld en wordt het publiek aangesproken, later volgen informatiebijeenkomsten. In november is er een debat en er wordt richting de politiek actie ondernomen voor een betere AOW-regeling.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze een AOW-gat hebben. Normaal gesproken heeft iemand recht op volledige AOW als degene tussen 15 en 65 jaar continu in Nederland heeft gewoond. Maar als men tussen hun 15e en 65e langer dan een jaar in het buitenland heeft gewoond, wordt over die periode geen AOW opgebouwd. Per jaar scheelt dat 2 % (50 jaar x 2 %= 100%) opbouw, met als gevolg dus een AOW-gat. Een korting van 40 % is dus heel goed mogelijk. Dit terwijl de AOW alleen een uitkering op het sociaal minimum is. Op dit moment hebben al meer dan 360.000 mensen, vaak migranten die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen, een AOW-gat. Nu steeds meer migranten de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, wordt het probleem zichtbaar. Sommige mensen hebben recht op een aanvullende bijstandsuitkering via de gemeente, maar lang niet iedereen weet dat. Het probleem wordt de komende periode groter: over tien jaar wordt een kwart van alle AOW-ers gekort.

Om deze groep te bereiken gaat FNV Bondgenoten op 7 en 14 oktober de wijken in en bezoekt moskeeen, theehuizen, markten en bedrijven. Ook is contact gelegd met allerlei organisaties voor etnische minderheden om voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren.
De FNV wil dat de bestaande AOW-regeling wordt verbeterd. De FNV wil o.a. een volledige AOW-uitkering voor iedereen die tussen zijn 15e en 65e jaar 40 jaar in Nederland heeft gewoond. Er moeten meer mogelijkheden komen om belastingvrij te sparen voor pensioen.