FNV

Bond informeert in moskee en theehuis over AOW-gat

Vakbondsbestuurders bezoeken op 7 en 14 oktober moskeeën en theehuizen om bezoekers op het 'AOW-gat' te wijzen. Vooral migranten merken te laat dat ze geen volledige AOW hebben opgebouwd.

Meer dan 360 duizend mensen, vaak allochtonen die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen, kampen met een AOW-gat.

Wie tussen zijn of haar vijftiende en vijfenzestigste langer dan een jaar in het buitenland woonde, bouwde in die periode geen rechten voor de volksverzekering op. Per jaar buitenland scheelt dat 2 procent opbouw, met als gevolg het AOW-gat.

Een korting van 40 procent komt zo al gauw voor. "En dan te bedenken dat de AOW alleen een uitkering op het sociaal minimum is waar mensen van buitenlandse afkomst vaak voor het grootste deel op aangewezen zijn", benadrukt de vakbondsbestuurder voor ouderen van FNV Bondgenoten, Osman Elmaci.

"Deze mensen zijn hier naartoe gekomen met hun dromen over een beter leven en terugkeer naar hun moederland", weet Elamci." Maar dan moeten dan na hun 65ste nog aankloppen voor bijzondere bijstand. Dat is een hard gelag want de sociale dienst eist dat de mensen steeds na drie maanden terugkomen naar ons land."

Nu steeds meer gastarbeiders de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, wordt het probleem zichtbaar. Mensen die niet van de regel op de hoogte zijn, kunnen op hun 65ste voor een onaangename verrassing komen te staan.

FNV Bondgenoten wil allochtonen attent maken op het risico van een AOW-gat. Daarom voert de bond een voorlichtingscampagne in grote steden en bedrijven. Op 7 en 14 oktober deelt de vakbond folders uit. Daarna volgen nog informatiebijeenkomsten.

De informatiecampagne gaat gelijk op met een lobby naar de politiek. FNV Bondgenoten wil onder meer dat iemand die veertig jaar in Nederland heeft gewoond toch de volledige AOW krijgt. Dit zou niet alleen voor allochtonen gelden, maar ook voor Nederlandse emigranten die terugkeren.

"Een generaal pardon voor de eerste generatie gastarbeiders is natuurlijk duur maar zou wel heel terecht zijn", zegt vakbondsbestuurder Elmaci. "Het is bovendien toch een kwestie van vestzak - broekzak. Als mensen geen volledige AOW krijgen, moeten ze aankloppen bij de gemeenten om toch nog op het sociaal minimum te komen. Dat levert veel onnodige administratieve rompslomp op."

Kijk op www.fnvbondgenoten.nl/aow voor meer informatie. Zo snel mogelijk verschijnen ook hier de adressen waar de vakbond folders gaat uitdelen.

Hieronder zijn de vakbondsfolders over het AOW-gat in het Arabisch, Nederlands en Turks op te halen.