Algemene Onderwijsbond

Conferentie AOb en EI: docenten en vakbondsmedewerkers uit het zuiden in discussie met Nederlandse vakbond, overheid en NGO's

Wat 'doen' onze onderwijs-inspanningen in ontwikkelingslanden?

Utrecht, 3 oktober 2005. Gaan in 2015, overal ter wereld, alle kinderen naar school? Is het onderwijs ook kwalitatief van voldoende niveau, of wordt alleen het behalen van de kwantitatieve doelstelling nagestreefd? Is het mogelijk om via onderwijs de voortschrijdende AIDS epidemie te stoppen? Deze vragen staan centraal op het congres van Education International en de Algemene Onderwijsbond, vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober aanstaande.

Education for All (EFA; onderwijs voor iedereen) is één van de millenniumdoelstellingen, de doelstellingen die in 2001 door de wereldleiders zijn vastgelegd om armoede voor 2015 uit te bannen. Sindsdien zijn er vele projecten opgestart en is er veel aandacht voor onderwijs in ontwikkelingslanden. Toch wordt het doel waarschijnlijk niet gehaald. In landen waar procentueel wel vooruitgang geboekt wordt, doorstaat de manier waarop en door wie de lessen gegeven worden lang niet altijd de toets der kritiek. Klassen van meer dan honderd leerlingen zijn geen uitzondering, adequaat lesmateriaal daarentegen wel. In sommige landen duurt een docentenopleiding slechts 9 maanden, er zijn zelfs landen waar er helemaal geen inhoudelijk eisen aan een leerkracht gesteld worden.

Op het congres wordt over de kwaliteit en kwantiteit gesproken, de knelpunten van het huidige beleid, de rol van vakbonden daarin et cetera. Genodigden en sprekers zijn leerkrachten en vakbondsmedewerkers uit een tiental ontwikkelingslanden, beleidsmedewerkers en vertegenwoordigers van ontwikkelingsorganisaties. Grote vraag zal zijn wat docenten nodig hebben om goed onderwijs aan alle kinderen te kunnen geven.

Ook een belangrijk punt op het congres zal zijn de rol van onderwijs in de bestrijding van AIDS. Het onderwijs wordt zelf zwaar getroffen door de epidemie, omdat grote aantallen docenten vroegtijdig wegvallen. Tegelijkertijd kan het onderwijs een rol spelen in voorlichting en informatie. Wat is de rol voor beleidsmakers, docenten en vakbonden in het tegengaan van de AIDS epidemie?


-------------------------------- einde persbericht ----------------------------------------

Plaats: Hoog Brabant, Hoog Catharijne, Utrecht
Tijdstip: vrijdag 7 oktober, 09.30 uur
Aanmelden: graag aanmelden via Marc Mathies, 030 2989 210

De gasten komen uit o.a. India, Kenia, Tanzania, Zimbabwe, Senegal, Niger, Burkina Faso, Ecuador en Guyana. Zij zijn eventueel te interviewen over hun rol en de knelpunten die zij tegenkomen. En over de rol van onderwijs in de aids-bestrijding (wereldaidsdag, 1 december!)


---- --