Gemeente Haarlem


3 oktober 2005
sector Stedelijke Ontwikkeling

267/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders


SCHOONMAAKACTIE WAARDERPOLDER OP 7 EN 9 OKTOBER 2005

In het tweede weekend van oktober vindt een grote schoonmaakactie op het bedrijventerrein Waarderpolder plaats. De Industriekring Haarlem, KG Parkmanagement en de gemeente Haarlem slaan hiervoor de handen ineen.

Voor het schoonmaken én schoonhouden van de Waarderpolder is de hulp en inzet van de bedrijven onontbeerlijk. Zij worden dan ook opgeroepen op vrijdag 7 oktober "hun eigen straatje" schoon te vegen en het onkruid tegen hun gevel te verwijderen. Het veegvuil mag in de goot langs de weg gedeponeerd worden; de gemeente neemt dit vuil de zondag erop mee. Deelnemende bedrijven krijgen vanaf 13.00 uur hulp en schoonmaakmateriaal van KG Parkmanagement. De Industriekring deelt 's middags aan haar leden binnen de Waarderpolder een bezem uit.

Op zondag 9 oktober laat de gemeente de totale Waarderpolder vegen en borstelen. Een grote groep medewerkers van het reinigingsbedrijf Spaarnelanden zal de hele dag bezig zijn. Als het nodig is, wordt de klus de volgende dag afgemaakt. Alle wegen, parkeervakken en trottoirs worden aangepakt. Deze "grote schoonmaak" vindt met opzet op een zondag plaats: de parkeervakken zijn dan leeg. Met de politie is afgesproken dat medewerkers hun auto die zondag op het trottoir mogen parkeren.

De schoonmaakactie volgt uit een uitgebreide schouw door de Waarderpolder waarbij vertegenwoordigers van diverse bedrijven, de Industriekring, KG parkmanagement, de politie Kennemerland en de gemeente Haarlem de openbare ruimte onder de loep namen. Onkruid, zwerfvuil, gedumpt afval, achterstallig onderhoud, scheve paaltjes, achtergelaten aanhangwagens, containers in de openbare ruimte, overwoekerend groen; het zijn zaken die niet thuis horen op het succesvolle bedrijventerrein.
In de loop van dit jaar zijn al een aantal ongewenste reclameborden verwijderd, tegels recht gelegd en kromme paaltjes opgeruimd. Daarnaast verwijderen gemeente, maar ook private partijen regelmatig gedumpt afval van bouwkavels die in ontwikkeling zijn. Alle partijen beamen dat de publiek-private samenwerking de enige manier is om de Waarderpolder op het gewenste niveau te houden.