Ingezonden persbericht


Persbericht 4 oktober 2005

NEDERLANDSE DANSDAGEN
7, 8 EN 9 OKTOBER 2005
Het festival de Nederlandse Dansdagen vindt dit jaar voor de achtste keer plaats en presenteert een selectie van de meest opvallende, ontroerende en belangwekkende dansvoorstellingen uit het vorige seizoen. De NPS doet verslag van de Nederlandse Dansdagen op televisie.

Staatssecretaris voor Cultuur Mw. Medy van der Laan opent de Nederlandse Dansdagen! De opening van de Nederlandse Dansdagen 2005 wordt op vrijdag 7 oktober verricht door Staatssecretaris voor Cultuur Mw. Medy van der Laan in Theater aan het Vrijthof te Maastricht. Hiermee wordt tevens het startschot gegeven voor de Dansweek die tot 16 oktober duurt en plaatsvindt door heel Nederland.

Prijswinnaar Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht bekend! Ieder jaar wordt tijdens het Openingsprogramma van de Nederlandse Dansdagen de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht uitgereikt. Met ingang van dit jaar krijgt de prijs een nieuwe invulling. Met de prijs, een bedrag van E 12.000 beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht, wordt door een kunstenaar nieuw werk gecreëerd, waarbij de dans dient als inspiratiebron. Dit jaar gaat de opdracht naar fotografe Angèle Etoundi Essamba. Zij combineert in haar werk haar persoonlijke visie op compositie, contrast en design met een intiem gevoel voor rassen en haar Afrikaanse achtergrond. Zij werd geboren in 1962 in Douala (Kameroen). Via Parijs kwam zij in 1982 naar Amsterdam waar zij haar opleiding volgde aan de School voor Fotografie. Sinds haar eerste expositie in 1985 volgden er vele en haar werk werd internationaal geroemd. Voor de Nederlandse Dansdagen portretteerde zij jonge dansers met veel gevoel voor detail, ritme en beweging. De dansdrift van deze jonge mensen geeft voor haar een essentie weer van dans. In haar werk weet zij deze energie en vrijheid te vangen. De expositie wordt op vrijdag 7 oktober door de wethouder Cultuur en Middelen van de Gemeente Maastricht, Dhr. C. J. N. M Jacobs, geopend in Theater aan het Vrijthof en is daar te zien tot eind november. Direct daarna is de expositie te bezichtigen in Stadsschouwburg Groningen en reist vervolgens langs theaters in heel Nederland.

Informatie en kaartverkoop: Theater aan het Vrijthof 043-3505555 Programma: www.nederlandsedansdagen.nl

De Nederlandse Dansdagen is een samenwerkingsverband tussen Theater aan het Vrijthof, Directie Overleg Dans en NPS Televisie en komen tot stand met bijdragen van Ministerie van OCW, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, ABP Pensioenfonds en VSB Fonds.

Noot voor de redactie (