Ingezonden persbericht


Persbericht

4 oktober 2005

Voltallig College GS opent MFA Koudum

Op vrijdag 7 oktober 2005 opent het voltallige College van Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân onder aanvoering van de Commissaris der Koningin de heer Nijpels en samen met leerlingen van Bogerman de nieuwe multifunctionele accommodatie in Koudum. Bijzondere gasten bij een uniek gebeuren.

De MFA Koudum biedt onderdak aan een vijftal participanten, namelijk de school voor VO Bogerman - Koudum, de bibliotheek, jeugd- en jongerenwerk, de muziekschool en de lokale omroep. Realisering van het gehele project is grotendeels te danken aan de inzet van de participanten, maar ook door de bereidwillige medewerking vanuit de provincie Fryslân, bureau Plattelânsprojekten, gemeente Nijefurd en CVO Zuidwest Fryslân. Samen hebben zij een voor Friesland uniek project gerealiseerd, waarmee de leefbaarheid van de zuidwesthoek van Friesland een flinke impuls krijgt. Vooral in de samenwerking met mfc 'de Klink' en s.v. Oeverzwaluwen heeft Koudum een 'centrum' met nieuwe kansen.

Huisvesting Bogerman-Koudum
Na ruim veertig jaar gehuisvest te zijn in het gebouw aan de Beukenlaan te Koudum was nieuwbouw of renovatie aan de orde voor Bogerman-Koudum. Het werd nieuwbouw, maar wel met een extra. Vanuit de samenwerking met de lokale omroep zijn de eerste stappen gezet op weg naar een duidelijk mediaprofiel. Hiertoe zijn binnen de ruimtes van de lokale omroep speciale leerlingstudio's ingericht. De plaats van het gebouw, midden tussen de sportvelden - sporthal en mfc 'de Klink' biedt volop mogelijkheden op het gebied van sport, waarmee het sportprofiel vorm wordt gegeven. Belangrijke aanvullingen op het reguliere onderwijs, waardoor Bogerman-Koudum een belangrijke functie kan blijven vervullen ten aanzien van de leefbaarheid van de zuidwesthoek van Friesland.

Bibliotheek en ICT
De bibliotheek verhuist naar een moderne eigentijdse ruimte, waardoor het mogelijk wordt de functie van ICT ook binnen de bibliotheek een meer nadrukkelijke plaats te geven. Door het ICT-lokaal van de school met een vouwwand te laten grenzen aan de bibliotheek kan de ruimte ook worden benut door de bezoekers van de bibliotheek. Ook biedt de gezamenlijke huisvesting nieuwe mogelijkheden op het gebied van leerling-bezoek aan de bibliotheek. Een zeer uigebreide bron van informatie wordt op deze wijze voor de leerlingen laagdrempelig ontsloten.

Eigen plek voor de jeugd
Jeugd- en jongerenwerk was al ruim tien jaar bezig met het realiseren van huisvesting. De financiën waren aanwezig, maar het bleek lastig te zijn om tot een breed gedragen plan te komen. Nu beschikt jeugd- en jongerenwerk over een prachtige ruimte, waar de jongeren samen kunnen komen en op wisselende tijdstippen hun activiteiten kunnen volgen. Een ruimte overigens, die overdag gebruikt kan worden door de leerlingen van Bogerman - Koudum. Hiermee heeft de jeugd van Koudum e.o. een eigen plek, die men uiteraard ook zelf mee vorm en inhoud moet geven.

Popbunker
De muziekschool heeft te maken met een groeiend aantal workshop-bands. Jongeren, die samen muziek willen maken in een band. Het geluid dat hiermee wordt geproduceerd wordt niet altijd door iedereen gewaardeerd. Binnen MFA Koudum kan de jeugd nu beschikken over een geluiddichte studio. De kelder van MFA Koudum is ingericht als speciale popbunker waar op dit moment een flink aantal bands hun muziek laten horen. Wil men tijdens de muziekles op school eens een andere invulling dan kunnen uiteraard ook de leerlingen van Bogerman in de popbunker terecht.

Ultramoderne omroepstudio
De lokale omroep RTN is al jaren op zoek naar een vervangende huisvesting voor het souterrain onder Nij Claerbergen. Na een aantal keren flinke wateroverlast met grote schade werd de roep om een andere locatie steeds luider. De kans om binnen MFA Koudum een plaats te krijgen werd dan ook met beide handen aangegrepen. RTN beschikt met de nieuwe huisvesting over een ultramoderne omroepstudio waar menig lokale omroep van zal watertanden.



Ingezonden persbericht