Partij van de Arbeid


PvdA Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800


Den Haag, 4 oktober 2005


Wouter Bos spreekt over integratie en immigratie tijdens PES-conferentie


Vrijdag 7 oktober vindt in Amsterdam een PES-conferentie plaats. De bijeenkomst begint om
10.30 uur en vindt plaats in de tuinzaal van Hotel Pullitzer, Prinsengracht 315 - 331.


PvdA-voorzitter Ruud Koole opent de bijeenkomst om 10.30 uur. Aansluitend houdt de voormalige premier van Denemarken en voorzitter van de PES, Poul Rasmussen, een korte inleiding. Rond 10.45 uur spreekt PvdA-leider Wouter Bos over integratie en immigratie. Volgens Bos moeten de Europese sociaal-democraten de manier waarop het immigratie- en integratiedebat in Denemarken, Engeland en Nederland wordt gevoerd niet afdoen als inferieur of als een buiging voor het populisme. De integratieproblematiek raakt het hart van de sociaal-democratie. Wouter Bos laat in zijn betoog zien dat je de integratie-problematiek wel degelijk met een progressieve agenda te lijf kunt gaan.


Er nemen ongeveer 50 ministers en woordvoerders op het terrein van integratie en immigratie en vertegenwoordigers van belangenorganisaties deel aan de conferentie. Het betreft een besloten expert conferentie voor de zusterpartijen van de PvdA uit de EU-lidstaten. Afgezien van de speeches van Wouter Bos en Poul Rasmussen heeft de conferentie dan ook een besloten karakter.


Doel van de conferentie is het uitwisselen van ideeën en voorbeelden van beleid ten aanzien van immigratie, integratie tussen vertegenwoordigers van Europese sociaal democratische partijen. Integratie en immigratie kent een zeer nationale benadering, terwijl dit een internationaal thema bij uitstek is.