Universiteit van Amsterdam

Aankondiging

UvA actief tijdens Chinafestival

De Universiteit van Amsterdam is actief tijdens het Chinafestival. Prof. dr. Stefan Landsberger, de nieuwe bijzonder hoogleraar Cultuur van het hedendaagse China, geeft op vrijdag 7 oktober een lezing over de Chinese propagandaposter. Op zaterdag 8 oktober is er in de Oudemanhuispoort een studiedag waarop veranderingen binnen de Chinese gemeenschappen in Nederland centraal staan.

Cultuur van het hedendaagse China (vrijdag 7 oktober, 10.00-12.30 uur) Dit programma staat in het teken van de nieuwe bijzondere leerstoel 'Cultuur van het hedendaagse China' aan de UvA, met de recent benoemde bijzonder hoogleraar prof. dr. Stefan Landsberger. Architect Ashok Bhalotra en onafhankelijk producent en regisseur Li Man, die spraakmakende documentaires (Zhou Enlai en A Man with HIV) op haar naam heeft staan, geven lezingen. Verder onder andere: fototentoonstelling Nederlandse studenten in China en Chinese studenten in Amsterdam, en een informatiemarkt over studeren in China. Het programma wordt georganiseerd door UvA in samenwerking met de Stichting Dr. Olfert Dapper en China.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Toegang vrij.

The new China: idols and icons (vrijdag 7 oktober, 13.30 - 15.00 uur) De Stichting Dr. Olfert Dapper en China organiseert een symposium met als thema The new China: Idols and Icons. Het symposium bestaat uit twee lezingen van UvA-wetenschappers en een paneldiscussie. Van 13.30 tot 14.15 uur spreekt prof. dr. Stefan Landsberger over de opkomst van de Chinese propagandaposter. Van 14.15 tot 15.00 uur bespreekt dr. Kees Kuiken een eeuw Chinese cinema. Van 15.15 tot 16.15 uur is er een paneldiscussie.
Locatie: Doelenzaal, Singel 411, Amsterdam. Toegang vrij.

Chinese documentaires in de publieke ruimte (vrijdag 7 oktober, 19.00 uur) Tijdens dit filmprogramma, georganiseerd door de UvA en De Balie, worden twee documentaires van onafhankelijke filmmakers vertoond: Xiao's Long March uit 2002 over dienstplicht en militaire moraal, en A Man with HIV uit 1999, voor veel Chinezen de eerste kennismaking met HIV. Vervolgens gaan de makers en producenten met elkaar en een aantal gasten in gesprek over media, moraal en de grenzen van het maatschappelijk debat.
Locatie: De Balie, Grote Zaal, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. Toegang: ¤ 12,- (met korting ¤ 9,-).

Van afzijdigheid naar participatie (zaterdag 8 oktober, 12.30 - 17.30 uur ) Tijdens deze studiedag staan veranderingen binnen de Chinese gemeenschappen in Nederland centraal. Bijdragen worden geleverd door politici Ing Yoe Tan en Yuen Keong Ng en UvA-hoogleraren Paul Scheffer (bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek) en Meindert Fennema (hoogleraar Migratie en etnische studies). Het programma wordt ingeleid door China-specialist Leo Douw. Omlijsting met receptie, Chinees buffet, film en muziek. Het avondprogramma staat in het teken van verwachtingen, positie en perspectieven van Chinese jongeren in Nederland. De studiedag wordt georganiseerd door de UvA in samenwerking met Inspraakorgaan Chinezen.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411 Amsterdam. Toegang vrij.

100 jaar stadgenoten uit China (maandag 3 - vrijdag 21 oktober) In het Maagdenhuis (Spui 21, Amsterdam) zijn foto's te zien van Chinese Amsterdammers. Met werk van onder anderen: Maria Austria, Sem Presser, Ed van der Elsken, Milly Low, Justin Jin, Yee Ling Tang, Venus Veldhoen en Ting Chan. De fototentoonstelling kan bezocht worden op werkdagen, van 09.00 tot 17.00 uur, en op zaterdag 8 oktober. Toegang vrij


---



Universiteit van Amsterdam