Effecten CO2 emissiehandel op elektriciteitsmarkt


Ministerie van Economische Zaken

Persbericht

7 oktober 2005


Effecten CO2 emissiehandel op elektriciteitsmarkt


Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer een brief en rapport van ECN gestuurd over de effecten van CO2 emissiehandel op de elektriciteitsmarkt. Hieruit blijkt dat elektriciteitsproducenten zowel in Nederland als in Duitsland de prijs van een CO2-emissierecht voor 40 tot 70 procent doorberekenen aan de eindverbruiker. De eindverbruikersprijs voor elektriciteit neemt door emissiehandel in Nederland toe met 9 tot 11 euro per megawattuur, in Duitsland met 13 tot 19 euro en in Frankrijk met 1 tot 5 euro. De verschillen worden veroorzaakt door verschillen in brandstofmix.
Dat leidt volgens ECN tot aanzienlijke extra winsten voor de elektriciteitssector en tot hogere kosten voor de eindgebruikers. Veiling van emissierechten (die nu gratis worden verstrekt) zou volgens ECN deze zogenoemde windfall profits wegnemen, terwijl de internalisering van de CO2 -uitstoot in de elektriciteitsprijs gehandhaafd zou blijven.


In zijn aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer geeft minister Brinkhorst aan dat het vraagstuk van de windfall profits op de agenda zal staan van de formele Europese evaluatie van de richtlijn emissiehandel in 2006. Hij benadrukt dat emissiehandel onvermijdelijk zal leiden tot hogere elektriciteitsprijzen. Dat elektriciteitsproducenten de waarde van emissierechten kunnen doorberekenen is een direct gevolg van het Europese systeem van emissiehandel zoals dat is afgesproken. Omdat emissiehandel nog maar 9 maanden operationeel is en de elektriciteitsmarkt hevig in beweging is, vraagt de minister aan ECN om het empirische deel van de studie aan het eind van dit jaar nog eens te herhalen. Ook zal hij DTe vragen om de effecten van emissiehandel nadrukkelijk bij hun marktmonitor te betrekken. Hij kondigt aan dat dit mogelijk leidt tot aanpassingen van emissierechten voor de periode 2008-2012. Daarbij wil hij de situatie en ontwikkelingen in ons omringende landen betrekken. Minister Brinkhorst zal hierover spoedig in overleg treden met zijn Europese collega's.


Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl


Voor journalisten: Jan van Diepen 070-3796073, e-mail j.s.vandiepen@minez.nl.