Universiteit van Tilburg

Nominaties voor de Landelijke Prijs Wetenschapswinkel bekend

Wetenschappelijk onderzoek voor de maatschappij

Op vrijdag 7 oktober worden voor de vierde keer prijzen uitgereikt voor het beste onderzoek van de universitaire wetenschapswinkels voor Nederlandse maatschappelijke organisaties. Op deze dag viert de Wetenschapswinkel van de Universiteit van Tilburg haar 25-jarig jubileum en organiseert zij de Landelijke Wetenschapswinkeldag.

De drie genomineerden van dit jaar zijn:

* Hoe preventiever, hoe liever! Predictie en preventie van probleemgedrag bij 6/7-jarige kinderen in Coevorden door Francisca Kleeman van de Wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid van de Rijksuniversiteit Groningen;

* Vaders wil, geen wet meer?! Een onderzoek naar gelijke behandeling van man en vrouw bij de bepaling van de achternaam van hun kind door Margriet Braam van de Wetenschapswinkel Rechten van de Universiteit Utrecht

* Interactie in ontwikkeling - De rol van formele en informele communicatie in het interactieproces tussen dorpsbelangenorganisaties en gemeenten in de Achterhoek en Liemers door Brigitta Methorst-Zijlstra van de Wetenschapswinkel Wageningen Universiteit en Researchcentrum.

Wetenschapswinkels bemiddelen al 25 jaar tussen maatschappij en universiteit. Zij werken als intermediair tussen wetenschappelijke kennis, en maatschappelijke vragen, wetenschappers en maatschappij. Een onafhankelijke jury heeft deze onderzoeken genomineerd uit de zeven inzendingen die door de Wetenschapswinkels van de Nederlandse universiteiten zijn voorgedragen. De criteria waarop de jury de onderzoeken heeft beoordeeld zijn: maatschappelijke vernieuwing en relevantie, klanttevredenheid, wetenschappelijke kwaliteit en de bereikte leerdoelen voor de betrokken student/onderzoeker. De jury bestond dit jaar uit: mw. drs. P. Brunklaus, directeur Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingen Tilburg, prof.dr. F. van der Duyn Schouten, rector Universiteit van Tilburg, mw. A. Kramer, student Organisatiewetenschappen, Universiteit van Tilburg, dhr. W. Luijendijk, gedeputeerde Provincie Staten Noord Brabant en prof.dr. A. van de Vijver, hoogleraar crossculturele psychologie Universiteit van Tilburg.

De Wetenschapswinkelprijs bestaat uit een wisseltrofee die een transparante brug tussen wetenschap en maatschappij voorstelt en 500 euro voor de betrokken studentonderzoeker. In 2002 en 2003 is de prijs gewonnen door de Wetenschapswinkel Wageningen. In 2004 won de Utrechtse Wetenschapswinkel Biologie.

Noot voor de pers
De uitreiking van de Landelijke Prijs Wetenschapswinkel vindt plaats op vrijdag 7 oktober 2005 van 17.00 tot 17.30 uur in gebouw Y van de Universiteit van Tilburg (Warandelaan 2) door de voorzitter van de jury rector magnificus prof.dr. Frank van der Duyn Schouten. Meer informatie over de Landelijke Wetenschapswinkeldag vindt u op www.uvt.nl/wetenschapswinkel/.
Meer informatie over de wetenschapswinkelprijs: secretaris van de jury, Iris Sliedrecht, tel: 013 466 2819/2645, e-mail: i.p.sliedrecht@uvt.nl.
Voor meer informatie over de genomineerde onderzoeken: Wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid RU Groningen, contactpersoon Jelte Bouma, tel: 050 3633109, e-mail: j.bouma@med.umcg.nl; Wetenschapswinkel Rechten RU Utrecht, contactpersoon Rebecca van Musscher, tel: 030 253 7291, e-mail: R.vanmusscher@law.uu.nl; Wetenschapswinkel Wageningen UR, contactpersoon Gerard Straver, tel: 0317 483 908, e-mail: gerard.straver@wur.nl.