School Via Melanchthon Rotterdam-Centrum officieel geopend

Helemaal in stijl openden leerlingen zelf hun nieuwe school op Henegouwerplein 14

Vier leerlingen van Via Melanchthon kwamen abseilend van het dak van hun nieuwe school naar beneden, en onthulden ondertussen een spandoek. Zo openden ze samen met CVO-bestuursmanager Wim Littooij op woensdag 5 oktober Via, 'de school waar je zelf je weg vindt', op Henegouwerplein 14. 24 Leerlingen uit Rotterdam en wijde omgeving zijn gestart op deze nieuwe school voor vmbo tl, havo en vwo.

Via maakt deel uit van Melanchthon Rotterdam-Bergschenhoek-Bleiswijk, gemeenschap van scholen voor christelijk voortgezet onderwijs, en is een initiatief van Melanchthon, CVO en KPC Groep. Op Via wordt een nieuwe manier van leren in praktijk gebracht, waarbij de leervraag van de leerling centraal staat.

'CVO is trots op Via', zei bestuursmanager Wim Littooij. 'In het centrum van Rotterdam - niet de makkelijkste onderwijsregio van Nederland - levert Via een innovatieve bijdrage aan onze samenleving. CVO geeft dit project een forse periode om zich te bewijzen.'

Melanchthonrector Jan Kweekel noemde de nieuwe vestiging van zijn school 'ons antwoord op een veranderde maatschappij, een veranderende omgeving en dus ook een antwoord waar de kinderen van deze tijd baat bij hebben.'Via werpt een nieuw licht op leren, stelde Kweekel. 'We willen hier leren van de praktijk, van elkaar, van tutoren, van internet, van de omgeving, van musea. En dat allemaal vraag-gedreven, interactief en contextgebonden.'

Vestigingsdirecteur drs. Geraldine van Leenen liet aan de hand van beelden zien hoe leerlingen op Via dankzij ict, integratie van vakken in vakgebieden, en al samenwerkend met andere leerlingen zowel binnen als buiten de school leren. Het abseilen van de leerlingen tijdens de opening stond daarvoor model: in enkele dagdelen hadden zij de afgelopen weken de kunst van het samen-afdalen onder de knie gekregen.

De leervraag staat centraal
De leerlingen op Via volgen hun eigen leerroute en verwerven naast kennis ook vaardigheden (competenties). Na vier jaar kunnen zij er het vmbo-tl-diploma halen, of ze kunnen na drie jaar doorstromen naar de tweede fase van havo of vwo op de vestiging Schiebroek-Rotterdam van Melanchthon.

Het onderwijsconcept van Via is vooral geschikt voor leerlingen die de uitdaging willen aangaan om zelfstandig én samen met anderen de antwoorden te zoeken op hun leervragen.

Open dagen
De open dagen van de nieuwe school zijn op vrijdagmiddag 20 en zaterdagmorgen 21 januari, vrijdagmiddag 3 en zaterdagmorgen 4 maart 2006. Op woensdagmiddag en - avond 25 januari kunnen leerlingen open lessen volgen en is er gelijktijdig informatie voor ouders. Wie een folder wil aanvragen, kan dat doen op telefoonnummer 010 - 244 70 98, of per mail: via@melanchthon.nl. Informatie is ook te vinden op de website www.via.melanchthon.nl

Rotterdam, 5 oktober 2005


Noot voor de redactie,