Noorwegen: het meest 'zakenvriendelijke' land van Europa
Volgens het onderzoek 'Doing business 2006' van de Wereldbank heeft Noorwegen het vriendelijkste zakenklimaat van Europa: weinig bureaucratie, wettelijke voorschriften en papieren rompslomp. Slechts vier landen maken aanspraak op een beter zakenklimaat, namelijk Nieuw-Zeeland, Singapore, de Verenigde Staten en Canada. De studie die is gemaakt door de Wereldbank en de International Finance Corporation bestrijkt 155 landen. De Noordse landen (Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken en IJsland) zitten allemaal in de top-14 en scoorden hoog vanwege de integratie van gegevens in openbare verslaglegging.

Voorbeelden uit het rapport:

* In Noorwegen duurt het 13 dagen om een bedrijf op te starten, in Ierland 24 dagen en in Laos 198 dagen.

* De registratie van onroerend goed vindt plaats bij één kantoor en neemt een dag in beslag. In Frankrijk moet op negen plaatsen geregistreerd worden en het duurt zes maanden. Kroatië: vijf plaatsen en drie jaar.

* In Noorwegen zijn 13 vergunningen nodig om een pakhuis te bouwen; in Turkije 32 en in Hongarije 25.

* In Noorwegen moeten bedrijven vier documenten invullen met drie handtekeningen om een specifiek product te kunnen uitvoeren. De procedure duurt zeven dagen. Het Verenigd Koninkrijk heeft vijf handtekeningen en vijf formulieren nodig en veertien dagen. Georgië 35 handtekeningen, 9 documenten en 54 dagen.

Meer informatie:

* www.doingbusiness.org

* www.oslo.technopole.no/cgi/wbch3.exe?ce=7181
---

Bron: Internet
Nummer: 146802

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 146802 bij de medewerker Noorwegen (Liesbeth de Man), e-mail Noorwegen, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 89 51.