Nederlandse Akkerbouw Vakbond

NAV wil C-suiker ontstaan door declassificatie doorschuiven Door nu te besluiten C-suiker door te schuiven naar het seizoen 2006/2007, kan elke bietenteler zich instellen op kleiner areaal bieten volgend jaar. Met het voorstel om de C-suiker door te schuiven wil de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) voorkomen dat er in het lopende seizoen 16% C-suiker wordt opgenomen in de mengprijs. Daarmee zou een akkerbouwer dit jaar EUR 450,- per ha. aan inkomsten in moeten leveren.
De vakbond heeft de Suikerbegeleidingscommissie, waarin overheid en het suikerbedrijfsleven samenwerken, verzocht het doorschuifvoorstel over te nemen. De door te schuiven C-suiker wordt dan volgens het NAV-voorstel de eerst geproduceerde quotumsuiker van oogst 2006.

NAV is blij dat FNV en Avebe eindelijk een deal sluiten De combinatie van druk en onderhandelen heeft tot overeenstemming geleid in het arbeidsconflict bij Avebe. Dat zegt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) in reactie op de uitkomst van het overleg tussen Avebe-directie en FNV Bondgenoten. De NAV rekent erop dat de FNV-achterban instemt met het akkoord en is blij dat partijen eindelijk een deal hebben gesloten. `Het conflict heeft onnodig lang geduurd, heeft onnodig veel geld gekost en heeft de verhoudingen tussen Avebe, werknemers en akkerbouwers onnodig zo op scherp gezet', meent NAV-regiovoorzitter Jos Steenhuis uit Bargercompascuum. Daar moet lering uit worden getrokken voor de toekomst.

Sectorale bonden: betere boerenprijs door meer invloed in de markt De Nederlandse vakbonden van akkerbouwers, melkveehouders, pluimveehouders en varkenshouders gaan samen proberen meer invloed op de prijsvorming in de markt te krijgen. Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst stelden de vakbonden vast dat alle landbouwsectoren in de markt tegen dezelfde hobbel aanlopen, namelijk de macht van ander marktpartijen. De vakbonden zijn hoogst ontevreden over de prijzen die worden gerealiseerd door boeren. Vaak ligt de opbrengstprijs onder de kostprijs van het product terwijl het product verder in de keten wel goed verwaard wordt. Dat is voor ondernemers onverteerbaar en belemmert het investeren en innoveren in de toekomst.

Nieuws

* NAV wil C-suiker ontstaan door declassificatie doorschuiven
* NAV is blij dat FNV en Avebe eindelijk een deal sluiten
* NAV roept FNV-stakers en Avebe op om de strijdbijlen te begraven
* Sectorale bonden: betere boerenprijs door meer invloed in de markt
* NAV verwijt de burgemeester in oorlogstijd, Veerman, gebrek aan visie

Poll

De akkerbouwer moet volgens Veerman kiezen: groter, beter of anders!

(_) helemaal mee eens
(_) mee eens
(_) weet niet
(_) mee oneens
(_) helemaal mee oneens

Stem