Gemeente Ede

nummer 210 / Ede, 7 oktober 2005

Eerste Djoppers gaan rijden

De gemeente Ede werkt samen met de provincie Gelderland aan de optimalisatie van de verkeers- en vervoerssituatie op de Edese bedrijventerreinen. Onderdeel van het projectplan is een collectief vervoersysteem met de naam Djopper-Ede. Recent heeft BBA een contract gesloten met Déli XL voor negen Djoppers. Vanaf 10 oktober gaan de eerste drie busjes rijden en in december volgen er nog zes. Het Edese bedrijf zet de Djoppers in voor het woon-werkvervoer van 57 medewerkers, die aanvankelijk werkzaam waren bij de vestiging in Almere.

De Djopper-Ede is een innovatieve vorm van openbaar vervoer. De Djopper is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Gelderland. Deze bijdrage komt uit het fonds (totaal 16 miljoen euro) dat het Gelders Parlement begin dit jaar beschikbaar stelde voor innovatieve acties die het gebruik van het openbaar vervoer kunnen stimuleren. Het project is een
gezamenlijk initiatief van busbedrijf BBA, de gemeente Ede en de provincie Gelderland en is onderdeel van het bereikbaarheidsproject Optimum.
De Djopper biedt het gemak van de auto en het voordeel van de openbaar vervoerprijs en betekent een flinke besparing op autokilometers. Gezamenlijk reizen vermindert bovendien het aantal autos in de ochtend- en avondspits. Voor gebruikers betekent de Djopper een zitplaatsgarantie en geen overstappen en een vaste ophaaltijd. De luxe bus voor 9 personen wordt bestuurd door een van de medewerkers. Het vervoersbedrijf bepaalt de meest gunstige route.

Louis van Stiphout (BBA) over het eerste contract: Elke stap die je doet om de automobiliteit slim aan te pakken is er één in de goede richting. Nu de eerste Djoppers gaan rijden, wordt deze mijlpaal natuurlijk gevierd en wel op 31 oktober aanstaande. Ik verwacht eigenlijk dat de ervaring van de eerste Djopper-passagiers ertoe zal leiden dat meer bedrijven de Djopper gaan zien als interessant alternatief voor het woon-werkverkeer van hun medewerkers. Ze zeggen niet voor niets: als er één schaap over de dam is, volgen er meer.

Europees project
Optimum2 is een Europees project dat als doel heeft de bereikbaarheid van drukbezochte locaties in stedelijke gebieden te verbeteren. Ede wil de bereikbaarheid van haar bedrijventerreinen optimaliseren door onder andere het fietspadennet te verbeteren, een uniform bewegwijzeringsysteem te plaatsen en het parkeren op een innovatieve manier te organiseren en exploiteren.

---